Liv Kristin Johnsen foreslo for Fellesnemda sist, at man i neste møte diskuterer vedtaket om å utsette en deling av kommunen hun i dag er ordfører for, til etter at nye Tjeldsund har tatt form.

Flertallet ville

Da saken ble behandlet i et eget kommunestyremøte i vår, ble det med en stemmes overvekt avgjort at man ikke skal dele dagens Tjeldsund kommune, ved å la Hinnøysiden bli en del av Harstad kommune. Flertallet (60 prosent) av befolkningen har likevel har sagt at de ønsker å bli en del av Harstad kommune. Derfor står det nå i intensjonsavtalen til nye Tjeldsund, at når sammenslåingsprosessen mellom Skånland og Tjeldsund er over i 2020, så skal man ha en ny prosess på om Hinnøysiden skal bli en del av Harstad.

Les mer: Nå er dere tjeldsundinger

Les mer: Vedtok å vente med Hinnøya-sammenslåing -mister 38 millioner kroner

– Jeg ønsker at politikerne skal ta stilling til om vi skal la denne problemstillingen ligge i en møllpose til kommunesammenslåingen er gjort, eller om vi skal legge denne saken død. Jeg mener vi politikere må være bevisst på hva vi snakker om. Vi må ta en avklaring på om Hinnøysiden skal være en fullverdig del av sammenslåingen. Hvis ikke kan det fort oppstå diskusjoner rundt at denne delen etter hvert skal til Harstad, og da frykter jeg at gnisninger kan oppstå, sier Johnsen til Harstad Tidende.

Utfordrende investeringer

Hun eksemplifiserer med at når man skal vurdere økonomiske investeringer i en ellers trang kommuneøkonomi, så kan det for eksempel bli utfordrende å investere på steder som på sikt kanskje skal bli en del av en annen kommune.

Tysfjord kommune, som er vedtatt delt i kommunesammenslåingsprosessen, fikk denne uka tildelt over 50 millioner kroner til prosessen. Tjeldsund-ordføreren vet ikke om Tjeldsund vil få midler til en ny prosess etter 2020.

– Det lå an til at vi kunne få 38 millioner kroner hvis Hinnøysiden gikk til Harstad i prosessen vi har nå. Hvis det nå kommer en avklaring på at Hinnøysiden vil gå til Harstad i 2020, og vi har gått glipp av midlene, så vil det være veldig synd. Men det er ikke sikkert at det blir slik. Det kan jo hende Hinnøysiden ønsker å bli i nykommunen.

— Må være bevisst

Hun understreker at hun helst vil at Hinnøysiden blir med, og at man nå kan enes om det og forholde seg til det.

– Vi politikerne må i alle fall ha en bevisst holdning til hvordan vi inkluderer hele Tjeldsund til tross for teksten i intensjonsavtalen, sier Johnsen.

Møtet i Fellesnemda er planlagt til onsdag 11. oktober.

- Lurt å grensejustere nå

I Kommunaldepartementet har man ikke hørt om lignende tilfeller som Tjeldsund, der man først vil gjennomføre kommunesammenslåing, og så eventuelt vurdere en grensejustering.

– Departementet er ikke kjent med tilfeller fra nyere tid hvor det først er gjennomført kommunesammenslåinger og deretter større grensejusteringer. Departementet ser det som hensiktsmessig at grensejusteringer gjennomføres samtidig med at sammenslåinger trer i kraft, skriver kommunikasjonsrådgiver Sarah Pierstorff til Harstad Tidende.

Vi har spurt Kommunal- og moderniseringsdepartementet om råd til politikerne i Tjeldsund, der kommunestyret vedtok å legge en eventuell grensejustering av Hinnøysiden på is til etter at kommunesammenslåingen med Skånland er gjennomført i 2020.

I departementet ser man helst at eventuelle grensejusteringer avklares samtidig med at man danner nye kommuner. Pierstorff viser til tilfellene Tønsberg/Stokke og Holmestrand/Re som gode eksempler på prosess med grensejusteringer.  For å gjøre nødvendige avklaringer nå, har også departementet nylig gitt flere fylkesmenn i oppdrag, å utrede mulige grensejusteringer som berører kommuner som er vedtatt slått sammen. Tjeldsund står ikke på denne lista, ettersom man ikke meldte inn ønske om grensejustering før sommeren, slik andre kommuner gjorde i lignende tilfeller.

I Kommunaldepartementet kan man per nå ikke svare på hvilke midler Tjeldsund eventuelt kan gå glipp av, ved å kjøre en prosess på et senere tidspunkt.

– Stortinget har vedtatt sammenslåing av Skånland og Tjeldsund kommuner ved behandlingen av kommunereformen 8. juni 2017. Vi forholder oss derfor til dette når vi beregnet de økonomiske tilskuddene, skriver Pierstorff.

– Hva kan Tjeldsund vente å få om de etter kommunesammenslåing med Skånland i 2020, bestemmer at de da først vil dele kommunen, ved å la hinnøysiden gå til Harstad?

– Dette vil avhenge av hvilke økonomiske virkemidler som gjelder på det aktuelle tidspunktet. Dette vil Stortinget ta stilling til i budsjettsammenheng, ifølge Pierstorff.

Les mer: 20 millioner