Det var ikke mange ledige stoler da den internasjonale eldredagen ble feiret på Fram i går. Arrangert av Kvæfjord eldreråd og Kvæfjord husflidslag, spandert av kommunen. Nestleder i eldrerådet, Lillian Hessen, kan ikke annet enn være fornøyd med oppmøtet. Det er ikke ofte innbyggere fra hele den langstrakte kommunen møtes til fest.

– I Kvæfjord bor det totalt 855 personer over 60 år. 150 av disse har møtt opp her i dag, fra innerst i Gullesfjorden til ytterst på Bremnes. Veldig trivelig, sier hun.

Humor

Trivelig er det også når Børge Ytterstad og hans kumpaner stemmer i med gode gamle jazzlåter, og selvsagt med humoristiske ord imellom slagene.

– Vi starter med en Duke Ellington, og denne dedikerer jeg til Nord-Norgebanen, med sidespor til Kvæfjord, humrer doktor Ytterstad før de stemmer i. Ingen over, ingen ved siden.

Også Ytterstads lærdom om skadeforebygging var godt blandet med humor. Med bakgrunn i professorens doktoravhandling samt omfattende skaderegistrering gjennom flere tiår, vet han hva han snakker om. Det handler om å forebygge i stedet for å reparere. Om fallulykker og brannskader blant eldre. Og om å mestre livet med de lidelser man måtte pådra seg.

Kunnskap og klokskap

– Det er ikke snakk om at vi skal ha perfekt helse i alderdommen, men at alderdommen skal være så god som mulig. Vi blir stadig flere over 70, noe som vil bli spesielt merkbart fra år 2025. Ja, selv er jeg 74 år ung, sier han spøkefullt, og legger til at man med enkle midler kan forebygge både hjemmeulykker og annen skade.

– Gode sko og ispigger. Gå ikke til postkassen i tøflene, spør du meg. Og hadde det ikke vært greit om kommunen eller Vegvesenet kunne strø halve veien? Så hadde man kommet seg fram med spark, sier han, og legger til at eldre er en undervurdert ressurs.

– Vi har kunnskap og klokskap. Vi lager verdiskapning.

Årlig arrangement

I år var andre gangen eldredagen markeres i Kvæfjord. Det er ingen tvil om at gjestene trivdes med programmet de fikk servert i går, med kultur og lærdom. Humor og allsang. Det blir neppe siste gang, skal vi tro Lillian Hessen.

– Vi må satse på å få dette til hvert år, sier hun, og takker kokkeelevene for lunsj og sykehjemmet for bløtkake til 150 fornøyde gjester.