Men først besøkte han hjemplassen, sammen med en av hovedrolleinnehaverne i den nye tv-serien.

Skuespiller Per Kjerstad fra Tjeldøya er klar for tv-skjermene. Nå i rollen som pastor Hans Nilsen i den nye spenningsserien på NRK.

Kjerstad spilte kaldblodig morder i krimserien «Øyevitne» for et par år siden. Mandag 9. oktober var det premiere på «Monster», der Kjerstad inntar en helt annen rolle.

Han spiller pastor på det fiktive stedet Katalyma, og involveres både personlig og på et medmenneskelig plan i mysteriedramaet.

Kjerstad syntes ikke det var mer utfordrende å tolke en rolle som pastor, enn som skurk.

– Det er en fin rolle og jeg klarer å finne mennesket i rollen. Han har en religiøs retning og har sin egen tolkning av Bibelen, sier 40-åringen.

Kjerstad har vært på lanseringsturné i nord, sammen med Bjørn Sundquist som spiller den lokale «sheriffen» Ed Arvola og harstadjenta Ingvild Holthe Bygdnes som har en av hovedrollene, som politikvinnen Hedda Hersoug.

Høy kjendisfaktor-fære

Jakob Oftebro, som spiller den mannlige hovedrollen, spesialetterforsker Joel Dreyer, var ikke med på lanseringsturneen, men han er en nær venn av Kjerstad, så de var på sin egen private turné i nord forrige helg.

– Jakob Oftebro og jeg gikk i samme klasse på Teaterhøgskolen. Selv om det er ti år mellom oss i alder, ble vi bestevenner. Han er som en lillebror for meg og var også forlover i bryllupet mitt i sommer, forteller Kjerstad om relasjonen til Oftebro.

Sist helg var Oftebro og moren hans med til Tjeldøya for å besøke Pers mor, da de to mødrene også blei venninner som følge av vennskapet mellom sønnene.

– Vi skal alle feire morfars 91 årsdag, så det blir ei hyggelig helg hjemme på Tjeldøya, fortalte Kjerstad til Harstad Tidende.

Kjerstad er stedet i verden, som ligger hjerte hans nærmest. Tilhørigheten her har gjort han til den han er i dag.

– Barndommen min på Tjeldøya som eneste i klassen gjennom hele barneskolen, kan vel muligens ha trigget behovet mitt for å bli sett. Det var ingen der hjemme som drev med teater og film, men jeg kledde meg ut, gjøglet og danset foran familien ved enhver anledning. At vi nå flere somre på rad har spilt for fulle hus med Statsteatret hjemme på Kjerstad, har også vært ekstra stas, forteller han.

Kjerstad er en av skuespillerne som står bak Statsteatret, som også gjestet Festspillene i Nord-Norge i 2016.

Lørdag besøkte skuespilleren Vardø på lanseringsturneen, og her fikk han for første gang se de to første episodene.

– Det ser fantastisk ut med flotte skildringer fra Nord-Norge og masse flinke skuespillere.

Spiller med Sundquist

I serien får Kjerstad også spille med et av sine store idoler, selveste «bad guy» Bjørn Sundquist.

– Han har vært et av mine faglige forbilder siden jeg fant ut at jeg skulle drive med det her. Han er en kul type og det var gøy å få spille mot han, og ikke minst å dra på lanseringsturné med han nå.

Under innspillinga i Vardø ble også alle i produksjonen og lokalbefolkninga godt kjent, på den eneste uteplassen i byen, Nordpol Kro.

– Det ble som Ingvild Holthe Bygdnes sier; ei helt spesiell leirskole-stemning. Vi ble godt kjent med lokalbefolkningen som bidro som statister i serien, så det var med tristhet vi dro derifra. Derfor var det veldig stor stas å komme tilbake der nå på lanseringen og møte alle igjen, forteller Kjerstad.

Han vil ikke avsløre mer fra rollen sin, enn at det er flere av karakterene som i denne syv episoder lange serien, må ta et oppgjør med seg selv.

– Serien har fått navnet «Monster» som følge av Nietzsches (tysk filosof, red.anm.) sitat om at den som jager monster, må være forsiktig slik at en ikke blir monster selv, røper Kjerstad til slutt.

BESTEVENN OG FORLOVER: Jakob Oftebro var Per Kjerstads forlover i bryllupet i sommer. Nå har de to skuespillerkollegaene og bestevennene vært på privat besøk til Tjeldøya. Foto: Anette Marie Antonsen
PASTOR: Per Kjerstad inntar en mer religiøs rolle i ny tv-serie, med rollen som pastor Hans Nilsen. Foto: NRK