Ingvild Holthe Bygdnes har vært på lanseringsturné for NRKs nye storsatsing. Den hadde premiere 9. oktober.

– Å se seg selv på tv, tror jeg blir passe ubehagelig og passe stas. Jeg skal prøve ikke å henge meg for mye opp i egne uvaner, og jeg tror det blir gøy fordi jeg har inntrykk av at dette blir en veldig bra serie, sier Ingvild Holthe Bygdnes, opprinnelig fra Harstad.

Sist mandag, i forbindelse med lansering i Tromsø, hadde hun tenkt til å benke seg med popkorn og skuespillerkollega Bjørn Sundquist og Per Kjerstad for å ta en titt på hva vi tv-seerne har i vente.

I tillegg til ovennevnte skuespillere dukker andre kjente nordnorske fjes opp i serien, som for eksempel Gørild Mauseth og Nils Utsi. Ingvild er en av hovedrollene sammen med Jakob Oftebro.

– Lærerikt

– Jeg har jobbet mest med teater, så det var nytt for meg å gå i gang med en så stor tv-produksjon. Det var kjempespennende og veldig lærerikt å spille med så dyktige folk som geleidet meg gjennom.

Hun syntes det var modig av serieskaperne, å satse på en såpass ukjent skuespiller, som hun mener hun selv er.

– De andre var mye mer vante med filmsituasjoner, så jeg hadde en tendens til å snu meg unna når kamera kom for nærme. Men etter hvert gikk det seg til å holde ansiktet i riktig vinkel.

Anne Sewitsky er regissør for serien som filmes av Jørgen Johansson, som også sto bak de de dansk/svenske seermagnetene «Broen» og «Forbrytelsen».

Allerede før «Monster» er vist, har den rukket å få en pris for manus, og har fått en tv-serie-nominasjon.

Stoppes på gata?

Ingvild Holthe Bygdnes har ikke tenkt så mye på om hun vil få økt kjendisstatus, som følge av tv-serien.

– Det er ikke så mange som ser på lineær-tv lengre. Mange strømmer, så det er vanskelig å vite hvor populær den kan bli, men jeg håper mange vil se den fordi den er fra Nord-Norge. Jeg håper nå nordlendingene benker seg for å se nordnorsk natur på sitt beste, frontet i beste sendetid, sier Holthe Bygdnes.

Holthe Bygdnes forteller om antydning til leirskole-tilstander da alle skuespillerne bodde sammen i Vardø en måned, under innspillingen. Serien er fra en fiktiv by nordpå under navnet Nemesoara, men med kjente nordnorske kulisser fra Vardø og Vadsø. Og noen trær, som ikke finnes der. Og litt Oslo.

Ingvild Holthe Bygdnes kjenner seg noe igjen i karakteren Hedda, men på noen måter er de også ulike.

– Hun er veldig opptatt av rett og galt. Men kanskje er ikke Hedda så svart-hvit likevel når man kommer litt lengre uti serien, humrer hun hemmelighetsfullt.

«Monster» er en sterkt karakterdrevet dramaserie, men tv-seerne har både makabre scener med lik og blod og litt action i vente. Og politikvinnen Hedda får, som seg hør og bør, en på tygga.

– Jeg gjorde de fleste stuntene selv. Det er et ganske actionfylt plott med Hedda som flykter nordover, hvor hun tror hun bare skal drive med enkle gjøremål. Men så havner hun i ganske heftige situasjoner, røper Harstad-skuespilleren, som til daglig er å treffe på Oslo Nye Teater.

Serien skal sendes to dager i uka, mandager og onsdager, og er tilgjengelig i NRKs nett-tv.

KREMLAG: Ingvild Holthe Bygdnes har hovedrollen med Jakob Oftebro. Et kremlag av kjente nordnorske skuespillere dukker også opp i serien. Foto: Tom Balgaard/NRK Foto: Tom Balgaard