Å ha et epletre i hagen er neppe spesielt uvanlig, selv i et kjølig Nord-Norge. Kirsebær er kanskje noe mer uvanlig, for ifølge Store norske leksikon er kirsebærtreets utbredelse i Norge langs kysten til Nord-Trøndelag.

Å neida. Det finnes da minst ett slikt tre i Harstad. Og det står ved siden Danielsens epletre. Også det rikt på avling.

– Her er det både bær- og eplehøst, sier Bjørn Danielsen og henleder oppmerksomheten til epletreet, hvis epler høyt oppe er mest modne. Det er fordi soltilgangen her i Grønnebakkan er best akkurat der.

Kakene overvintrer

For tiden er de minste eplene mer beske enn sure. Men det er bare å vente.

– Om en måned vil de fleste være like store som de største er nå. Og da er de søte, sier Danielsen som har hatt epletre i hagen i 25 år.

Og eplene blir godt brukt.

– Kona baker eplekaker som overvintrer i fryseren. Og da er de best, synes han.

Kirsebæra brukes også godt.

– Den brukes til saft og syltetøy. Noen er tullete etter kirsebærvin, men det må alvorlige mengder til for å få det til.

Utsiktspunkt

Det er ikke bare kirsebær og epler hobbygartnerne kan by på.

– Her er det solbær og rips, bringebær og jordbær, sier han og peker mens vi går oppover tomta på steinheller og gangveier i tre. – Vi høstet jordbær i går, men det kommer mer, sier han og viser fram et bær som fortsatt er lysegrønt.

Den ulendte tomta er godt utnyttet. Er det ikke bær, er gangveiene omkranset av ulike planter. Og øverst er det et utsiktspunkt der Danielsen liker å ta morrakaffen med Harstad Tidende i fanget. Herfra ser han både ut over tomta med egenprodusert steinkunst, og hele byen.

– Det var et villniss her før vi startet opp. Det er forresten kona som er mest opptatt av hagebruket. Selv planter jeg etter ordre fra henne, sier han.