En kvinne forteller at hun nesten ble påkjørt da hun gikk langs gangveien i sentrum av Harstad i forrige uke. Plutselig kom to syklister forbi i stor fart. Kvinnen sier at hun ikke hørte dem før de plutselig for forbi henne.

- Det minste vi forventer er at bråkjekke syklister bruker bjella når de nærmer seg fotgjengere. De sykler så fort at vi som går ikke har noen mulighet til å høre dem før det er for sent.

Hun ber rytterne på to hjul tenke over hva som skjer hvis fotgjengerne går et skritt til siden.

- De vil neppe ha tid til å reagere. Noen sykler svært nært meg når de skal forbi, sier hun.

Sykler mot loven

- Jeg ble redd. Det var på hengende håret. Det virker som det er blitt flere som sykle etter at bomringen kom i fjor sommer. Det er flott, men vær så snill å varsle oss gående når dere nærmer oss som går.

Loven er klar på dette punktet:

"Sykling på gangveg, fortau eller i gangfelt er tillatt når gangtrafikken er liten og syklingen ikke medfører fare eller er til hinder for gående. Slik sykling må ved passering av gående skje i god avstand og i tilnærmet gangfart." står det å lese i paragraf 18 av Forskrift om kjørende og gående trafikk.

- Bruk veien

Da Harstad Tidende snakket med Villy Sannes ved Harstad Trafikkstasjon om temaet i 2016, sa han at syklister som har hastighet som overgår gangfart skal ut i veien.

- Det er viktig at syklistene holder seg på landeveien når de har stor fart. Da har de strengt tatt ikke noe å gjøre på en gang- og sykkelsti med andre myke trafikkanter.

Er det mye folk på fortau, så skal man heller ikke sykle der.

- Når syklisten kjører på landeveien er det normale trafikkregler som gjelder. Da gjelder også fartsgrensen for syklisten.

Er det 40 km/t for bil, så er det 40 km/t for syklisten, forteller Willy Sannes, som til daglig driver med oppkjøring av elever fra kjøreskole ved Harstad Trafikkstasjon.

Oddmund Nilsen ved Harstad politistasjon sier at de av og til får melding om syklister som har for stor fart på gangfeltet.

- Det kan være gode grunner til å bruke gangfeltet, men da må hastigheten ned. Jeg tror ikke dette er et stort problem, men det er greit å minne syklistene om å vise hensyn, sier han.