Det var Tjeldsund ungdomsråd og elevrådet ved Liland skole som arrangerte konferansen som et ledd i folkehelseuka.

Kari Løvendahl Mogstad hadde ordet først. Hun har nylig gitt ut boka «Kroppsklemma» der hun skriver om barn og unge som sliter under økende kroppspress, utseendefokus og perfeksjonsjag. Som lege og, ikke minst, mor til fem barn i alderen 11 til 25 år, hadde hun massevis av erfaring å øse av.

Blir syke

Det var tydelig at hun traff ungdomsskoleelevene hjemme selv om foredraget var like aktuelt for foreldre.

– Grunnen til at jeg engasjerer meg i dette, er at jeg har sett ei utvikling som går i feil retning. Kropp har blitt et veldig viktig visittkort, og ungdommen blir bombardert med forventninger om å se ut som modellene på Instagram. Følgene av dette kroppsfokuset er blant annet at halvparten av jentene synes de er for tjukke, og 30-40 prosent av dem slanker seg. En fjerdedel av jentene har depressive symptomer, og nesten like mange har daglige smerter. 50-70 prosent av jentene bruker smertestillende, og stadig flere tar kosmetiske inngrep.

Ond sirkel

I foredraget pekte hun på en av de viktigste årsakene til at mange ungdommer har kommet inn i en ond sirkel.

–Istedenfor å vise normale kropper, viser mediene modeller som er fotoshoppa, og i enkelte sosiale medier er kroppsfokuset ekstremt. Skolen har et ansvar når det gjelder å øke ungdommenes kritiske sans overfor det som mediene viser. Vi som foreldre er viktige forbilder, og det vi gjør, er viktigere enn det vi sier.

Til slutt kom hun med noen råd til de unge: Dere må være snillere med dere selv og stole mer på dere selv. Bli mer kritisk. Logg av, snakk med hverandre og oppsøk hjelp hvis det er nødvendig. Men husk: Dere er bra nok.

Kjente seg igjen

Ved bord nummer 10 representerte sju ungdommer de tre ETS-kommunene, og de var enige i synspunktene til foredragsholderen.

– Jeg kjente meg igjen i altfor mye av det hun fortalte, sukket ei av jentene. – Det er et stort kroppsfokus i mitt miljø, og det har blitt en del av hverdagen. Vi lar oss påvirke av de modellene vi ser i de ulike mediene, og vi ønsker å se ut dem. Grensene blir stadig flytta, og vi blir stressa og får hodepine. Slanking er alltid noe vi snakker om.

Guttene tenker på trening

Guttene har det antakelig lettere enn jentene, men også de følte et press, spesielt når det gjelder trening.

– Vi ønsker også å få en fin kropp med store muskler selv om det er vanskelig å bli slik som modellene.

En av guttene mente at alle kan få en perfekt kropp ved å trene. – Hvis ikke musklene og sixpacken kommer, så må man bare trene mer.

I andre del av konferansen var temaet rus.

KJENTE PROBLEMER: Disse ungdommene kjente seg igjen i det foredragsholderen snakket om. Fra venstre: Marius Solaas, Randi Andreassen, lærer ved Skånland skole, Ella Norum Hol, Emilie Kristiansen, Maia Noble-Strand, Nikolai Nygård, Tonje Michaelsen og Chris Sahin.
ERFARING: Kari Løvendahl Mogstad hadde mye erfaring å øse av da hun snakket til ungdommene om kroppspress og utseendefokus.