Klasse 6b fra Bergseng skole var på plass da en av de første elgene som ble skutt i Kaltdalen mandag morgen ble slaktet på Gamnes gård.

Jaktlaget består av seks jegere som i år skal felle syv elg i elgvaldet til Vågen og Kilhus grunneierlag.

– Første elgen ble skutt i en av bakkene overfor bebyggelsen i Kaltdalen klokken 06.20 mandag morgen, forteller Rolf Ingar Eggum, som er veteran i dette jaktlaget.

– Det er et flott dyr. En halvvoksen kar på 1,5 år. Den ligger på rundt 150 kg. Det var Petter Ytterstad som felte elgen i Kaltdalen, forteller Eggum.

Han er godt i gang med og flå skinnet av den nyskutte elgene som er klar for å slaktes. Eggum skjøt selv elg nummer to i elgvaldet en knapp time senere på ei av myrene ved Oldersletta. Den var på samme størrelse som den første elgen.

Besøk

– Vi synes det er flott at elevene i klasse 6b fikk komme hit til Gamnes gård for å lære mer om slakting av elg, sier faglærer Roger Elde.

Han er faglærer i naturfag og da var det midt i blinken at elevene i klassen mandag fikk være med på flåing og slakting av den første elgen som ble skutt i Kaltdalen i Harstad.

– Vi er 18 elever i klassen her i dag, sier Susanne Sagberg Henriksen, som er kontaktlærer for Bergsengelevene.

– Det er viktig at bestanden av elg blir holdt nede på et vist nivå. Mange ender sine liv etter å ha blitt påkjørt på veien, forteller Eggum, når han ønsker elevene velkommen Gamnes gård.

Bidrar

– Ta tak i føttene her. Madelen og Olaf hjelper til når skinnet skal flås fra elgen. Noen i klassen er svært aktiv til å delta i flåingen, mens andre står over.

– Vi fjerner alt skinnet og kutter av føttene, før vi går i gang med å fjerne innholdet i mage. Vi er forsiktig med bruk av kniv når vi åpner opp for å ta ut magesekken, forklarer Eggum, mens elevene følger spent med på hva som ta s ut av elgens indre.

Innholdet legges ned på en presenning og elevene får forklart hvilken del av magen en ser. Han tar ut hjertet og forteller at dette kan en tørke.

Elgkjøttet fordeles til en fastsatt pris mellom jegere og de vel 80 grunneierne. Også klassen skal få noen kjøttstykker som de senere skal få tilberede i en gryte når de er utendørs.

ÅPNES: Elevene fra klasse 6b fra Kila følger spent med på slaktingen av elgen som jeger Petter Ytterstad har skutt. Jaktlagskollega Rolf Ingar Eggum er i gang med saga. Foto: Tore Skadal
ELG: Elevene fra 6b fra Bergseng skole fikk være med da jaktlaget fra Ervik-området slaktet den første elgen som ble skutt i Kaltdalen av Petter Ytterstad 06.20 mandag. Her hjelper elevene til når skinnet skal dras helt av. Foto: Tore Skadal Foto: Tore Skadal
SPENT: Faglærer Roger Elde (t.v.) og kontaktlærer Susanne Sagberg Henriksen (t.h.) og elevene i klasse 6 B er på plass ved Gamnes gård der de sammen med jeger Rolf Ingar Eggum skal få være med på jobben med å slakte elg. Foto: Tore Skadal