Det er samfunnsrådgiver Rambøll, som på vegne av kommunen, har invitert masse folk til et byverksted for å få kjennskap til byens spesielle kvaliteter og særpreg.

Uten politikere

– Da vil vi også få fram innbyggernes fremtidsønsker for byen, sier Bremnes.

Politikerne er ikke invitert, og det er helt bevisst, forteller ordføreren.

– Nå er det små og store brukere av sentrumsområdet som skal få snakke direkte om hvordan de vil utforme byen, sier hun.

Attraktivt sentrum

Fem grupper er spesielt inviterte til å representere byens borgere i dette arbeidet. Det er barn fra Harstad skole, gårdeiere, «folk flest» inkludert ungdom, eldreråd og handikapforbund og næringsliv som skriftlig er invitert til sentrumsdugnaden.

Hovedmålet med planen er å skape et attraktivt og levende sentrum midt i byen, et sentrum som alle kan ha glede av.

Satsingsområde

– Kommunestyret har bevilget 10 millioner kroner til å ruste opp Rikard Kaarbøs plass. I tillegg har vi planer om å gjøre sentrum til et satsingsområde neste år. Hvis forslaget går igjennom, må vi bevilge mer penger til det, sier ordføreren.

Hun ser behovet for at flere bygårder blir renovert, og er glad for at gårdeiere er invitert med på arbeidsverkstedet.

– Dette tror jeg blir veldig bra, sier ordføreren.

Trenger hjelp

Kommunen trenger hjelp fra dem som bruker sentrum daglig, og som har kjennskap til lokale forhold.

– Hva er byens kjennetegn og sjel? Hvor er favorittstedene, snarveiene, beste væresteder og hvor er sentrums skjulte perler? Vi ønsker også å finne ut hvordan innbyggerne ser for seg byen om 30 år, går det fram av invitasjonen.

Kommunen vil vite mer om hva befolkningen opplever som byens kvaliteter, for så bygge videre på disse kvalitetene og skape en by med sjel og sterk identitet.