I forrige uke kom nyheten om at Harstad bryggeris «Beksvart IPA» ble best i test da VG og Ølakademiet drakk nyheter i Vinmonopolets sortiment.

Bryggeriet ble startet før jul i 2015. På mindre enn to år har bedriften rukket å få sine produkter i butikkhyller i alle deler av landet.

Bryggerimester Tom Dahlberg sier at godt øl og litt flaks så langt, har skapt to arbeidsplasser i Harstad.

Det kan bli flere, for nå skal bryggeriet flytte inn i større lokaler.

2.500 liter i uka

Sakte, men sikkert har det gått den riktige veien for Dahlberg. Det begynte med innsmett i butikker i Troms og Vesterålen. Så kom tilbud fra en grossist som distribuerte ølet til de tre nordligste fylkene. Nå skal Norgesgruppen ta produktene i sin varekatalog, noe som kan bety plass i hyllene hos Spar og Meny.

– Vinmonopolet fikk vi avtale med i januar. Da begynte det å rulle og gå, sier Dahlberg.

I dag lager Harstad bryggeri mellom 2.000 og 2.500 liter øl i uken.

Ved siden av å selge øl, arrangerer bryggeriet også ølsmaking.

– Nå er det ukentlig. Bedrifter, vennegjenger og andre kommer hit. De får smake på malt, lukte på humla, og høre hvordan vi lager øl. Det smakes selvsagt også på det ferdige produktet.

FORSKER: Nye ølsorter testes hele tiden i bryggeriet som nå skal utvide. - Det gjelder å bli kjent med ingrediensene. Til slutt kan du lage øl uten å drive prøveproduksjon, sier Dahlberg.

Ølfeber

Ølinteressen i Harstad er fremdeles økende, mener Dahlberg.

– Vinmonopolet i Harstad selger mye, og ikke bare av mine produkter. Over hele landet har det blitt større oppmerksomhet rundt øl, men i Nord-Norge har tilgjengeligheten ikke vært god før i den siste tiden, mener han.

Etter at bedriften har flyttet inn i nye lokaler, er planene å ha bryggeripub en gang i måneden. Å satse på en pub i eget lokale er ikke aktuelt.

Nå håper han at oppmerksomheten i VG sørger for at oppturen fortsetter for bedriften.

– Det er trivelig å få en sekser. Jeg ble tipset om det av samboeren min. Etter noen timer strømmet det på med tilbakemeldinger. VG fokuserte på min mørke IPA. Kanskje vil det også komme mer oppmerksomhet rundt de 3–4 andre ølsortene vi har på vinmonopolet. Det er 6-7 øl til, men de er i dagligvare.

Ble tidlig krøket

Sin første øl smakte Dahlberg da han gikk på ungdomsskolen.

– Jeg stjal vel noe Mack fra pappa, men jeg ble ikke solgt på øl før vi flyttet til Belgia etter ungdomsskolen.

Som 16-åring prøvde han noe surøl på en belgisk kneipe.

– Det var nærmest udrikkelig, men som god 16-åring drakk jeg opp alt. Noe senere fikk jeg smake Hoegarden, og da var det ikke noen tvil. Jeg var solgt.

Lagde øl før de andre

Ølbryggingen prøver Dahlberg seg på for første gang litt over 10 år siden.

– Jeg lagde 20 liter i slengen. På den tiden fikk du nesten ikke kjøpt råvarer, og noe av utstyret måtte jeg mekke selv eller bestille på nettet fra USA.

I dag kan du velge blant mange nettbutikker, også i Norge, hvis du vil prøve deg på ølproduksjon hjemme.

– Nå brygger jeg 750 liter i slengen. Det handler om å kjenne maltet og humla. Nå kan jeg fint brygge 750 liter av en ny oppskrifter uten et testprodukt på forhånd – forutsatt at det ikke er et helt nytt øl.

PROSESS: Gjæringsprosessen er i gang. Det øverste laget brukes igjen ved neste brygging, sier Tom Dahlberg, som tidligere jobbet ved et Mikrobryggeri i Florø.

Ølreiser

Mens mange drar på vinturer til land med klima som egner seg for vindyrking, har Dahlberg sine favorittland for øl.

Ikke overraskende er Belgia ett av dem.

– Landet er uovertruffent i Europa og de har usannsynlig mye godt øl.

I Belgia anbefaler han blant annet stedet Delirium hvor de har godt over 2.000 typer øl.

– Men du kan raskt havne på en vanlig bar og oppdage at de har 400 øl i sortimentet.