Kunstner Are Andreassen var en av fem kunstnere som tidligere i år ble invitert til å stille ut i utstillingen «Tilbake til tingene».

De fem kunstnerne ble for noen uker tilbake sendt ned i magasinet til Sør-Troms museum på Stangnes.

– Magasinet rommet over 30.000 gjenstander, erindret Are Andreassen, som sist lørdag tok de besøkende med på en liten del av reisen han hadde inne i magasinet. Det er noen tiår siden Harstad-fødde Andreassen forlot hjembyen. I dag bor han på øya Fleinvær utenfor Bodø.

– For å si det slik, så var det nesten som å komme tilbake til tenårene i Harstad. Her fant jeg en rekke gjenstander som var levert inn av personer jeg husker fra Harstad på 60-tallet. Det var ikke få navn jeg dro kjensel på. Jeg kjente flere navn her, enn det jeg gjør i dag om jeg skulle ha gått en tur på byen her i Harstad, sa Andreassen, da han fikk tildelt sine minutter til å fortelle om gjenstandene han hadde tatt med til utstillingen som åpnet sist lørdag i Outsider Art Street Gallery i gågata i Harstad.

– Her fant jeg minner fra en kullbåt som min far (Arne) hadde jobbet på. Jeg husker at han jobbet for Kjøde-rederiet. De hadde en spesiell logo på pipa.

– Grunnen til at jeg har tatt med meg radioen, er nettopp samtalene min far hadde på kortbølgene hjem til min mor i vårt hjem i Harstad. Radioen vekker minner fra den tiden. Jeg skal ikke referere fra samtalene her i dag, men det var såpass lytt i huset at vi som var barn/ungdom på den tiden fikk med oss det mest, fortalte Andreassen, som hadde laget tekst til gjenstandene han ønsket å vise fram under utstillingen «Tilbake til tingene».

– Her står også en tråbil innlevert av Stig Svenning. En av mange kjenninger som har gitt gjenstander til Sør-Troms magasin. Kona til Stig, Laila, er for øvrig mitt søskenbarn og jeg dro kjensel på tråbilen, da jeg sjekket hvem som hadde levert den, fortalte Andreassen, som vokste opp til Harstad på sekstitallet.

– Jeg var imot det meste som 18–19 åring. Jeg var helt imot å avtjene verneplikten. Som kunstnerspire var det helt klart ikke noe for meg. Men jeg måtte avtjene mange måneders siviltjenestene.

– Den fikk jeg gjøre ved Trastad i Kvæfjord. Der ble jeg inspirert av Outsider- Art-kunstnere som blant annet Torstein Nilsen. Derfor er det ekstra trivelig å få komme hjem til Harstad fra Vestfjorden, for æ være med på å jobbe fram en utstilling sammen med blant annet Torstein Nilsen, fortalte Are Andreassen, som er en av fem kunstnere som har gitt sitt bidrag til utstillingen i Outsider Art Street Gallery. Prosjektet til Sør-Trom museum startet opp i januar. For drøye tre uker tilbake var de fem kunstnerne samlet til gjennomgang av magasinene til Sør-Troms museum. Deretter jobbet det sammen i en hele uke med sine ideer.

– Det var flott å få møte så mange rutinerte kunstnere i prosessen, sa Ragnhild Gressnes, som sammen med Simen Engen Larsen representerte den yngre generasjon av kunstnere i utstillingen. Pål Akerø, Are Andreassen og Torstein Nilsen, tilhører en generasjon eller to over de yngste deltakerne som er representert utstillingen «Tilbake til tingene» i Outsider Art Street Gallery. Utstillingen vil bli stående et godt stykke ut i oktober.

BESØK: Moren til kunstner Are Andreassen, Inger, var på plass under åpningen av utstillingen «Tilbake til tingene». Her sammen med den yngste utstilleren, Raghild Gressnes. Foto: Tore Skadal Foto: Tore Skadal
MINNER: Harstad-kunstner Are Andreassen hadde levende beskrivelser av tingene han fant blant 30.000 gjenstander i magasinet til Sør-Troms museum. Foto: Tore Skadal