– Det er spennende å stille ut med så mange rutinerte kunstnere.

Harstad-studenten Ragnhild Gressnes trippet spent rundt i lokale til Outsider Art Street Gallery i gågata i Harstad lørdag ettermiddag.

– Det er første gang jeg er med på en utstilling. Jeg har i mange år drevet med dans. Og det var det som inspirerte meg til å lage kunstverket som henger på veggen her, fortalte Ragnhild.

I likhet med de fire andre kunstnerne ble hun tidligere i år invitert til å delta i utstillingen «tilbake til tingene». Hun tilhører en annen generasjon en Are. Hun er tyveårene og har utdannet meg til formingslærer. Nå studerer jeg kunsthistorie.

– Jeg merket det med en gang da vi kom ned i magasinet med 30.000 gjenstander hos Sør-Troms museum. Are kjente navnene på svært mange av dem som hadde levert inn ting til Sør-Troms museum. Navn jeg knapt hadde hørt om, fortalte Ragnhild.

– Men jeg fant en reiseveske. Den minner meg om min bestemor. Hun hadde en tilsvarende vesker som var full av klær og kostymer. Den var spennende. Derfor ble det et kunstverk om bevegelse, sier Harstad-debutanten.

– Jeg har laget skisserte og klippet i papir til den store gullmedalje. Sakte, men sikkert er det et motiv i bevegelse med svært mange lag av papir. Jeg fikk utdelt en rull på en kilometer med papir dag jeg startet. Det er svært lite papir igjen av den rulle nå, forteller Ragnhild.

Hun har brukt de siste ukene på å sette sammen sitt bidrag til utstillingen. Fredag måtte det lynlim til for å få verket til å sitte på veggene i galleriet i gågata.

– Dette er en flott dag for Sør-Troms museum. Vi får hentet inspirasjon av noen av våre gjenstander i våre magasiner. Vi får vist kreative møter mellom en kunstner fra Trastad samlinger og flere profesjonelle kunstnere. Jeg husker fra 60-tallet møtet med

produktive kunstnerne i Herleik Kristiansen og Torstein Nilsen, samt deres tidligere lærer Sigvor Riksheim, sa Arne Johan Johansen, styreleder i Sør Troms museum. Han åpnet utstillingen og Torstein Nilsen var en av de fem som stilte ut.

De deltok på utstillingen sammen med Are Andreassen, Pål Akerø og Simen Engen Larsen.

– Vi setter stor pris på denne invitasjonen, sa Are Andreassen, som fortalte de fremmøtte en god del om tanken bak sin installasjon. Samtlige hadde funnet inspirasjon i det de fant i magasinet til Sør-Troms museum.

– Jeg fant noen horn i magasinet. Samt noe fra en barnevogn på Fretex. Jeg har kalt kunstverket «Ting, tingeling og ingenting», sa vestlendingen, som tidligere har deltatt på Outsider-utstilling i byen.

Østlendingen Simen Engen Larsen har base i Lofoten. Han fant en rekke ting i magasinet som han hadde samlet i flere montere i galleriet. Ting som skulle skape gjenkjenning.

Nærmere 60 personer hadde lørdag tatt turen til utstillingen «Tilbake til tingene» i Outsider Art Street Gallery i gågata i Harstad. Mange kunstglade mennesker så ut til å ha et trivelig møte med de fem kunstnernes bidrag. Utstillingen vil bli stående i en måned.

ÅPNING: Styreleder i Sør-Troms museum, Arne Johan Johansen, sammen med Simon Ritter foran åpningen av utstillingen «Tilbake til tingene» i Outsider Art Street Gallery i gågata i Harstad. Foto: Tore Skadal
SPILTE: Grytøy-duoen, Mikal M Lundemo (fele) og Harald Lind-Hanssen (orgel) sto for underholdningen under åpningen av utstillingen lørdag 23. september. Foto: Tore Skadal
INSTALLASJON: Kunst av Torstein Nilsen. Foto: Tore Skadal
VEST: Bergenseren Pål Akerø med sin installasjon i «Tilbake til tingene». Foto: Tore Skadal
MONTERER: Østledingen Simen Engen Larsen har etablert seg som kunstner i Lofoten. Her er hans installasjoner i montere i Outsider Art Street Gallery. Foto: Tore Skadal
MINNER: Harstad-kunstner Are Andreassen hadde levende beskrivelser av tingene han fant blant 30.000 gjenstander i magasinet til Sør-Troms museum. Foto: Tore Skadal