Skoleområdet er ikke et egnet sted for en stor kontroll av mopeder og scootere, sier elever ved Heggen. Fredag ble flere kjøretøy avskiltet.

Fredag gjennomførte politiet og Statens vegvesen kontroller rettet mot mopedkjørende elever ved skolene på Stangnes og Heggen.

Mens kontrollen foregikk utenfor skolens område på Stangenes, ble elever på den andre skolen tatt med til kontroll etter at de kjørte inn på parkeringsplassen.

Flere elever reagerte på at kontrollen gjorde at de kom for sent til undervisning.

Malin Valland og Amalie Hansen bar blant de mange som ble hanket inn for kontroll og ventet på tur for å snakke med politiet.

– Det er veldig teit. Jeg har kun originalutstyr på sykkelen, så jeg er ikke redd, men dette er å kaste bort tiden vår, sier Hansen.

Jentene synes det er bra at politiet viser at de bryr seg, men de liker dårlig at det skjer når de skal ha sosiologi.

– Vi har prøve snart og går glipp av viktige forberedelser.

Vil ha slutt på bråk

Politiet har de siste ukene fått mange henvendelser fra publikum som reagerer på at så mange som 15 mopedister kjører sammen og bråker på kveld og natt. Enkelte av disse har effektanlegg som gjør at mopedene bråker ekstra mye.

– Det er korrekt at mange gjør dette, men nå tar de alle under én kam. Jeg er prospect i Harstad MC og må opprettholde et godt image. Jeg kan ikke dra rundt og bråke og få kjeft av politiet hvis jeg skal få bli med i klubben, sier Hansen.

5.350 kroner i bot

Flere elever som Harstad Tidende snakker med sier at de opplever kontrollen som ubehagelig.

– Jeg har ennå ikke moped, men kjører opp på tirsdag. Jeg tror nok flere kommer til å havne i trøbbel i dag, sier en gutt.

Kontrollen startet klokken 0800 fredag, sier Inger Johanne Andreassen ved Harstad politistasjon

– Vi vil sjekke at de ikke har effektanlegg eller gjort andre ting med kjøretøyet som gjør at det kan kjøre raskere enn det skal, sier hun.

Resultatet ble at fire mopeder ble avskiltet for grove tekniske feil. Åtte førere fikk mangellapp, tre førere fikk gebyr på grunn av dårlige dekk og tre førere fikk forenklet forelegg på grunn av trimsett.

Politiet forteller at høyeste bot for de groveste lovbruddene beløper seg til 5.350 kroner.

PROBLEM: Skolen opplever det som et problem at mopeder bråker utenfor skolebygget. Det er i dag langt flere kjøretøy av denne typen blant elevene enn for bare noen få år siden. Foto: Lars Richard Olsen