– Vi er som ville hester som snart skal slippes løs.

Med spent forventning i stemmen beskriver Kari Bremnes dagene og timene før turnépremièren lørdag i Harstad Kulturhus.

Artisten og musikerne hennes ankom Harstad allerede torsdag for å samkjøre seg tildet hele braker løs på Storsalscenen.

For to uker siden slapp hun plata «Det vi har». Denne helga er det premiere i Harstad.

– Det er umulig å si nei til Manne Løkholm (kulturhusdirektøren, red.anm.).

- Manne var tidlig ute med å foreslo turnéstart i Harstad og det var absolutt en strålende idé! Harstad er et godt sted og det er min andre hjemby, sier Kari Bremnes.

Favoritter

Harstad må finne seg i å inneha andreplassen etter hovedhjembyen Svolvær, men hun tilbrakte tross alt hver sommer som ungjente på Bremnes i Kvæfjord og har halve slekta her, så Harstad er en god nummer to.

Det blir ikke særlig tid til slekta i oppkjøringa før konserten.

Hun har tatt seg en ørliten pause i forberedelsene til konsert, men timene fram til hun går på scenen blir intense. Alt skal klaffe før hun legger ut på den mest omfattende turnéen hun noensinne har hatt.

– Det blir ikke tid til besøk før konserten, her er mye nerver og fokuset må være der. Det er ikke nødvendigvis så lett å spille hjemme i sin egen stue, og dette er ei stor stue! Vi må ta høyde for helt forskjellige type steder på turen. Her i Harstad er det nesten som å spille på Det Norske Teatret, mens vi på resten av turnéen må ta høyde for det meste.

Kari har slått på stortromma denne gangen, og har med seg den visuelle artisten Anastasia Isachsen, som skal være med på å lage visuelle rom til de forskjellige sangene, med videokunst som forsterker stemningen. Den anerkjente andværingen Tord Eliassen er med på lys. Og så har hun med seg ny musikk. Og gammel musikk.

– Jeg liker helst å presentere en miks av sanger, så det blir ei god blanding. Noen vil ha hørt noe fra turneen i fjor høst, og noen låter vil være aldeles nye.

Og hun lover publikum gjengangeren «E du nord».

Lukta av hav

Den nye plata har fått gode anmeldelser, men det er blitt sagt at de ramsalte tekstene med lukt av hav er borte og at vi treffer en mer politisk, urban Kari, som tar opp for eksempel flyktningproblematikk.

– Jeg vet ikke helt hvorfor de mener materialet er mer urbant. Selv synes jeg det er mer minimalistisk med musikalske virkemidler, som samtidig gjør det veldig sammensatt. Plata har mange lag og det er litt som å hilse på «Mitt ville hjerte» og «Blå krukke». Men ja det kan være mer urbant, hvis man tenker at man ikke nødvendigvis ser at denne låten er fra Henningsvær, flirer hun.

Musikken er mer elektronisk og vokalen minner om rapping på låten «Det må være i orden». Lot hun seg inspirere av tv-programmet, der hun jobbet med den svenske rapperen Timbuktu?

– Rap er fascinerende. Jeg er ute etter å uttrykke meg og rap er en god form. Du kan snakkesynge på et beat og jeg gjør det fordi jeg liker å utfordre meg selv på form, men det må kle meg. Man kan ikke gjøre noe bare for å være kul.

Lever mye

I fjor fylte hun 60, noe ingen skulle tru der hun sitter i kledelig kul skinnjakke og keps. Alder tenker hun ikke særlig på.

– Jeg er mer opptatt av å ha følelsen av å ha levd mye, mer enn å ha levd lenge. Hvis jeg uansett skulle levd igjen, så ville jeg gjort akkurat det samme.

Tittelen på albumet «Det vi har» speiler også på å ha levd.

– Når man har levd ei stund gjør man opp regnskap over hva man egentlig har. Det er ei slags forsoning. Ting skjer underveis, man mister folk og med alderen blir det tydeligere hva vi har.

Tekstene på nyplata handler for eksempel om en sønn som skal ut i krig, kjærlighet som fortsetter etter å ha fått seg et skudd for baugen, eller venninna hennes, Rim.

– Jeg håper folk oppfatter dette som ganske allmennmenneskelig ting, selv om de kanskje ikke får så mange nordnorske bilder som tidligere.

Plata er denne gang innspilt ved hennes eget byrå, Månestein.

– Platebransjen er blitt sånn at jeg nå ønsker å eie innspillingen selv. Man tjener ikke lengre penger på å gi ut plate, med mindre man lager en millionhit. Men det koster fortsatt mye å spille inn, så da er det fint å ha rettighetene til innspillingen selv, forklarer hun.

Lykkeamulettene

Lillebror Lars Bremnes har bidratt med tekst på to av låtene; «Spor» og «Det e min sønn». Kari kan ikke huske å ha gitt ut album, uten at brødrene har bidratt på den ene eller andre måten.

– Det betyr lykke å ha Lars og Ola i ryggen. De er alltid med som en lykkeamulett. De er mine gode mentorer og inviteres inn når jeg lurer på noe. Det ikke er så mange en tørr drøfte musikken med. Mange kan lett ta bort gløden. Lars og Ola gir ærlige tilbakemeldinger, absolutt ikke i kategorien «du er så flink».

Nå gløder hun over å være i gang med turneen, og vi kan glede oss til konsert med Karis lune, små anekdoter mellom sangene.

– Historiene kommer spontant fra sted til sted. Jeg har ikke noe manus altså, så vi får se hva det blir, smiler hun og løper tilbake til prepping for konsert.