Riksantikvaren har rangert kulturminnearbeidet i alle norske kommuner ut fra tall fra kommunenes rapportering i KOSTRA, som står for KOmmune- STat- RApportering hos Statistisk sentralbyrå. Det er fjerde gang Riksantikvaren rangerer kommunenes kulturminnearbeid, og helt i toppen finner vi flere nykommere.

- I år er det mange kommuner som har forbedret sine resultater og klatret til topps i rangeringen. Vi gratulerer disse, og oppfordrer dem til å fortsette det gode arbeidet, sier riksantikvar Jørn Holme.

Kompetanse og penger

Dette er de 15 beste kommunene i rangeringen: Asker, Brønnøy, Folldal, Haugesund, Hå, Karmøy, Kristiansand, Lesja, Odda, Oslo, Røros, Skedsmo, Suldal, Sørum og Trondheim.

De skårer høyest på spørsmål om kompetanse, gode oversikter, planer og penger til kulturminner.

For Harstad kommune og flere andre kommuner i Harstad-området, så er det langt opp til kommunene som scorer høyt på rankingen fra Riksantikvaren. Brønnøy i Nordland scorer ni poeng.

Her er noen lokale kommeuner sine poeng:

Skånland 4.

Harstad 3.

Ibestad 3.

Tjeldsund 1.

Evenes 1.

Lødingen 0.

Kvæfjord 0.

Gratangen 0.

Hvert år rangerer Riksantikvaren norske kommuner ut fra tall fra kommunenes rapportering i KOSTRA. Et av målene med rangeringen er å motivere kommuner til å ta større ansvar for forvaltning av kulturminner. KOSTRA som kilde er usikker fordi flere kommuner ikke har rapportert på alle spørsmålene. I år er det færre kommuner enn i fjor som har svart.

Kulturminneoversikt

Spørsmålene som er brukt fra KOSTRA-rapporteringen er:

• Har kommunen bevilget penger til kulturminner/kulturmiljøer? (1 poeng)

• Har kommunen knyttet til seg egen kulturminnefaglig kompetanse? (2 poeng)

• Har kommunen utarbeidet oversikt over verneverdige kulturminner/kulturmiljøer? (3 poeng)

• Er kulturminner og kulturmiljøer forankret i planer og fastsatt i juridisk bindende kommune(del)plan? (2 poeng, i planer eldre enn 2005: 1 poeng)

• Er det samme, eller økning, i antall dekar som er regulert til vern av kulturminner og kulturmiljøer per 31.12? (1 poeng)