I begrunnelsen for tildelingen skriver juryen at Manoda er en bedrift med kontinuerlig og målrettet fokus på et helsefremmende og forebyggende IA/HMS arbeid. De jobber systematisk med å inkludere unge mennesker i arbeidslivet. Virksomhetens verdier «Modig, raus og positiv» etterleves og er til inspirasjon og lærdom for andre.

Fyrtårn

Av punktene som ble vektlagt for tildelingen er at bedriften har opparbeidet ry som en inkluderende bedrift. De ser på det å gi mulighet til arbeid som et viktig samfunnsansvar. Videre heter det at bedriften tilbyr lærlingeplass, og har tradisjon for å stille plass til disposisjon for ungdom som står utafor arbeidslivet.

I Manoda blir de ansatte sett og fulgt opp i sin livsfase og ut fra funksjonsevne.

– Også i utfordrende perioder i bransjen har Manoda holdt fast ved inkluderingstanken - til inspirasjon og lærdom for andre, sa juryen og påpekte at verdiene «modig, raus og positiv» gjenspeiles i et kontinuerlig inkluderende, helsefremmende og forebyggende IA-/HMS-arbeid.

– Manoda fremstår som et IA fyrtårn, sa juryen.

Metallstøperi

IA-rådet i Troms deler ut regionale IA-priser til arbeidsplasser som har gjort en særskilt innsats på IA- og HMS-området. I Sør-Troms tilfalt prisen Manoda.

I statuttene for prisen står det at IA-prisen skal bidra til å øke forståelsen for at arbeidsplassen er hovedarena for inkluderende arbeidsliv, og vise hva godt HMS-arbeid betyr for arbeidsgiver, arbeidstaker og samfunn. Prisen skal stimulere bedrifter til å jobbe aktivt med IA, samt forsøke å få flere til å inngå samarbeidsavtale om IA.

Manoda ble stiftet i 1947 under navnet Marcussens Metallstøperi av Johan Schjelderup Marcussen. I begynnelsen var støpegods i messing og bronse bedriftens hovedprodukter, og etter hvert skjøt også maskinering, samt støpegods i aluminium fart.

I 1980-årene begynte man å produsere sinkanoder, noe som i dag – sammen med aluminiumsanoder – er bedriftens hovedgesjeft.