Kommunene Gratangen, Lavangen og Salangen, skal legge all IT-drift ut i skyen.

De tre kommunene blir landets første kommuner til å legge all IT-drift ut i skyen, nærmere bestemt Microsoft Azure. Datatilsynet er med fra starten, blant annet for å se på hvordan Skill og kommunene løser viktige oppgaver knyttet til sikkerhet og personvern, skriver Salangen kommune, på sine hjemmesider denne uke.

Tenk deg at kommunens IT-drevne styringssystemer for vann og avløp bryter sammen. Den aktuelle serveren lar seg ikke reparere. I over en uke har kommunen nærmest null digital kontroll med sentral infrastruktur - mens man venter på ny server.

- Hendelsen er dessverre ikke et unntakstilfelle. Vi er tre kommuner som stadig oftere har opplevd følbare konsekvenser av utdatert IT-infrastruktur, sier Sp-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo i Salangen kommune sør i Troms.

Aldrende og fulle servere i Gratangen, Lavangen og Salangen har stadig oftere blitt utsatt for sammenbrudd og tap av data, med dertil tilhørende høye vedlikeholds- og konsulentkostnader.

Grensesprengerne

- Skytjenester endrer spillereglene totalt for hva som er mulig å få til av digital transformasjon i mindre kommuner.

Det Gratangen, Lavangen og Salangen gjør er både det tryggeste og samtidig det mest fremtidsrettede, sier Lena Lundgreen, direktør for offentlig sektor i Microsoft.

Erstatter 70 servere

De tre blir landets første kommuner til å legge all IT-drift ut i skyen, nærmere bestemt Microsoft Azure.

Datatilsynet er med fra starten, blant annet for å se på hvordan Skill og kommunene løser viktige oppgaver knyttet til sikkerhet og personvern.

Prosjektleder Hege Myklebust i Skill oppsummerer prosjektet slik:

- Når prosjektet er ferdig våren 2018, vil samtlige av kommunens fagsystemer driftes og leveres direkte fra Microsoft Azure. Dette erstatter 70 servere, forandrer IT-driften totalt og forbedrer ytelsen. I tillegg kommer de overlegne fordelene ved å være på en plattform med stadige oppdateringer, ny funksjonalitet og det beste av IT-sikkerhet.

OPPDATERER: - Vi er tre kommuner som stadig oftere har opplevd følbare konsekvenser av utdatert IT-infrastruktur, sier Sp-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo i Salangen kommune sør i Troms. Foto: Salangen kommune Foto: Salangen kommune