Det kalles direktør-svindel: En epost, som tilsynelatende er sendt fra direktøren, havner hos den som er økonomiansvarlig.

Her instrueres den ansatte til å overføre et større beløp til en konto i utlandet.

Denne fremgangsmåten førte til at Festspillene i Nord-Norge sendte til sammen 770.000 kroner til England og Tyrkia i sommer. Pengene kan festivalen mest sannsynlig glemme å få tilbake, opplyser politiet.

En ringerunde til byens næringsliv avdekker at Festspillene ikke er eneste bedrift som er utsatt for denne typen svindel.

– 4. august kom en mail til en av våre ansatte om utbetaling av rundt 40.000 euro. Mailen så ut til å ha blitt sendt fra meg, men ble avdekket som falsk. Språket som ble brukt i eposten avslørte svindelen, men det er viktig å jobbe for å motarbeide kriminelle som stadig blir flinkere, sier direktør Ola Karlsen i Harstad Skipsindustri (HSI).

Alle bedriftene Harstad Tidende ringer til onsdag sier at de er forsøkt svindlet slik.

Skulle ikke ha skjedd

Førsteamanuensis Odd Birger Hansen ved UiT Norges arktiske universitet i Harstad, sier at denne typen svindelen ikke kan lykkes hvis de ansatte følger læreboka.

– Men verden har blitt slik at det er snart gjort å bli lurt på nettet. I små bedrifter kan det være naturlige årsaker til at man ikke alltid kan følge rutinene, sier han.

Eksempelet med Festspillene vil nok brukes i undervisningssammenheng, mener Hansen.

Også kommunen

Rådmann Hugo Thode Hansen sier at direktør-svindel også er et kjent fenomen i Harstad kommune.

– Men hos oss har mailene vært skrevet på dårlig norsk. Vi utbetaler uansett ikke penger på denne måten. Alt skal registreres og anvises gjennom flere ledd, sier Hansen som anbefaler bedrifter om å være på vakt.

Også Hamek forteller at de er forsøkt lurt.

– Vi er en bedrift som ikke betaler mye til utlandet. Hvis det skal skje, blir det nøye kontrollert og vi har gode rutiner. Slik jeg forstår det har svindlerne blitt flinkere, og da må vi passe på, sier direktør Peter Slump.

TRYGGE: Rådmann Hugo Thode Hansen i Harstad kommune sier at de har rutiner som hindrer direktør-svindel. Foto: Odd Leif Andreassen