Det var med fare for sitt eget liv han hoppet ut i myra og berget venninna. Det slår Carnegies Heltefond fast. Onsdag tildelte Skånland-ordfører Helene Berg Nilsen den unge mannen diplom og bronsemedaljen.

For det var dramatikk som utspant seg ved gang og sykkelveien ovenfor boligområdet på Evenskjer i fjor.

Dypt vann i grøfta

De to kom gående langs veien.Skolevenninna gikk i veikanten og ramlet plutselig ned i ei grøft. I denne perioden hadde det lenge vært mildvær med regn, og myra var livsfarlig. Venninna gikk rett igjennom isen og ned i grøfta. Det var såpass mye vann at hun ikke klarte å stå på bunnen. Hun ropte på Nikolai for å få hjelp. Han prøvde først å rekke ut hånden, men så skled også han i grøfta. Heller ikke han klarte å nå bunnen.

-Heldigvis klarte jeg å få tak i veikanten, og jeg klarte å åle meg opp. Jeg fikk også tak i skolevenninna mi, og fikk henne også opp på tørt land, forteller Nikolai.

Søkke våt, fra topp til tå, løp de deretter hjem til Nikolais bestefar som bor like i nærheten. Der fikk de på seg varme klær og fikk varme i kroppen.

-Det var fryktelig kaldt, forteller Nikolai.

Bare én ting å gjøre

Det hele skjedde så fort at Nikolai ikke klarte å tenke seg om, før han handlet.

-Det var bare én ting å gjøre. Det var å få henne opp igjen. Det var ikke tid til å tenke så mye, sier Nikolai.

Bestefaren sa ikke stort da de kom brasende over dørstokken hans.

Moren Bente Nygård derimot, reagerte først med sinne.

- Jeg sint, og deretter ble jeg redd. I dag synes jeg det er veldig bra at Nikolai reagerte som han gjorde. Det er også flott at han er i stand til å reagere slik i dramatiske situasjoner, sier hun.

Den siste vurderingen fikk hun solid støtte for av styret i Carnegies Heltefond.

UTMERKELSE: Ordfører Helene Berg Nilsen overrekker Carnegies Heltefonds utmerkelse i bronse til Nikolai Falkor Nygård. Foto: Hans Viktor Øye
STOLT: Mamma Bente Nygård har all grunn til å være stolt av sin sønn Nikolai (13) Foto: Hans Viktor Øye