Saken har vært utredet av Hålogaland Ressursselskap (HRS), som har enerett på å samle inn og behandle husholdningsavfall i Harstad.

Men tilbudet er ikke gratis for abonnentene. Kommunen er nødt til å øke renovasjonsgebyret med 350 kroner eksklusiv merverdiavgift, for å dekke kostnadene.

Miljøkort

Saken skal behandles i formannskapet tirsdag, og rådmannen anbefaler politikerne til å si ja til ordningen. Den endelige avgjørelsen tar kommunestyret 12. oktober.

For å føre kontroll med hvor mye grovavfall hver enkelt husholdning leverer, vil HRS utstyre alle abonnenter som har betalt renovasjonsavgift med et Miljøkort. På denne måten kan HRS også skille mellom husholdningskunder og næringskunder.

– Samtidig vil man se at kunden belastes rett kommune.

Rådmann Hugo Thode Hansen mener HRS sin anbefaling er godt faglig begrunnet. Han har gjennomgått saken med lokal miljøvernmyndighet og med miljørådgiver og begge etater tror ordningen vil kunne redusere forsøplingen i kommunen.

Reduserer forsøpling

Kommunen får ofte henvendelser fra publikum som melder om forsøpling i flere områder i kommunen. Det kan dreie seg om folk som slenger fra seg sofa, dekk, utrangerte maskiner og annet i naturen.

Nå håper kommunen at ordningen med å levere grovavfall som en del av renovasjonsgebyret, vil få bukt med forsøplingen.

Hålogaland Ressursselskap ser for seg at grovavfall omfatter alt fra madrasser, sofaer, kjøkkeninnredninger til mindre mengder treverk fra renoveringer. Det betyr at ordningen vil omfatte det meste av det en husholdning vil ha behov for å resirkulere, uavhengig om man bor i leilighet eller bolig.

For rådmannen har det vært en viktig problemstilling om den nye ordningen vil kunne brukes av alle innbyggerne i kommunen, eller om det blir en ordning der flertallet subsidierer et mindretall.

Grovavfallet må leveres på Stangnes. Men innbyggerne på Grytøy, Bjarkøy og Sandsøy vil få tilbud om en innsamlingsrunde av grovavfall i året.