Representanter fra Foreningen Norden og Bikuben drar førstkommende fredag til Umeå, for å starte et nordisk samarbeid om psykisk helse.

Det er i første rekke situasjonen til de mange unge som har fått en vanskelig start i livet, som de skal snakke med de svenske kollegene om.

Målet er klart: Det er å få til et nordisk samarbeid, der både fagfolk og pasienter møtes over landegrensene, forteller leder for Foreningen Norden Harstad og Omegn Sigrid Mathisen.

Meisler ut kursen

-I første omgang reiser vi til Umeå for å bli enige om hva vi konkret kan få mest ut av å samarbeide. Det er et stort fagfelt som omhandler alt fra de som dropper ut av skolen til tungt rusmisbruk. Vi må derfor begrense oss til et samarbeid som vi på begge sider av grensa kan få mest mulig utbytte av, sier Mathisen.

Det er lokalavdelinga til Foreningen Norden, som har tatt initiativet til dette prosjektet. Med seg på laget har de fått Bikuben, som er et faglig ressurssenter for Nordland, Troms og Finnmark. Representanter herfra reiser med Foreningen Nordens styremedlemmer til Umeå, for å meisle ut kursen videre.

-Vi håper at vi kan få til en årlig nordisk konferanse, som tar for seg dette enorme og viktige temaet, sier Mathisen.

Norden skal med

I tillegg til dette håper de også å få en utveksling over landegrensene av både brukere og fagfolk.

Det er ikke tilfeldig at starten på dette prosjektet skjer i samarbeid med Harstads vennskapsby, Umeå.

-Her har vi allerede gode kontakter, sier Mathisen.

Foreningen mener det neste skrittet blir å få med både Vasa (Finland) og Helsingør (Danmark), som begge er vennskapsbyer til Harstad.

-Vi vet også at problemene som ungdommen møter, stort sett er de samme over hele Norden. Vi kan derfor i stor grad trekke veksler på hverandres kunnskap. I tillegg vil både brukerne og fagfolkene kunne få både påfyll av kunnskap og inspirasjon til å stå på videre, sier Mathisen.