At kommunens gjeld i løpet av de neste 3–4 årene vil øke fra dagens nivå på 2,25 milliarder kroner til svimlende 2,7 milliarder innen utgangen av 2020, virket ikke å ta nattesøvnen fra medlemmene i økonomiutvalget.

Ikke noe å gråte over

– Det er ikke farlig å ha høy gjeld så lenge vi er i stand til å betjene den. Det har Harstad kommune klart, sa leder av utvalget, Kari-Anne Opsal.

– Klart gjelda er høy, men det er ingenting å legge seg ned å gråte over. Vi har ikke investert og flottet oss i Harstad, sa Opsal etter at økonomisjef John G. Rørnes og rådmann Hugo Thode Hansen mandag la fram resultatene for de enkelte enhetene i kommunen.

– Fortsatt sette av mer på fond

– 2. tertialrapport tyder på at vi styrer mot et overskudd i 2017. Det er i all hovedsak tre årsaker til dette.

– Vi har god virksomhetsstyring, det sentrale lønnsoppgjøret ble lavere enn budsjettert og et fortsatt lavt rentenivå – lavere enn det vi budsjetterte med, har alle hatt betydning for resultatet.

– Men gjelda skaper utfordringer. Vi bør derfor se på om det er mulig å betale ned mer på denne enn hva tilfellet er i dag, samtidig som vi er i stand til fortsatt å sette av mer på fond. Å ha penger på bok gir oss større handlefrihet, la oss ikke komme i en situasjon der vi ikke kan gjennomføre ønskede tiltak, sier Hansen.

– Slipp private aktører til

Frps Hanne CS Iversen og Eivind Stene var langt på vei enige med Kari- Anne Opsal om å se på hvilke mulige løsninger som kan gjennomføres.

– Hva med å slippe private aktører til å bygge barnehage, skoler, sykehjem eller sågar et nytt rådhus, foreslo Stene.

– Jeg har et pragmatisk forhold til å tenke i disse baner. Du kan gjerne legge til både kino og bibliotek i samme slengen, dersom det skulle bli aktuelt, sier Opsal.

Betal ned gjelda raskere

De tre var enige i at kommunen ikke må øke gjelda ut over de planlagte tiltakene fram mot 2021.

– Vi vil heller betale ned gjelda raskere fremfor å sette av penger på fond da det på sikt vil gi oss et større økonomisk handlingsrom. Men alle skjønner at det kan ta tid da vi ikke kan stoppe å investere i nødvendige tiltak, sier de tre sentrale politikerne.

økonomisjef: John G. Rørnes la fram tall som viser at kommunen styrer mot overskudd i 2017. Foto: Andreas Isachsen