– Jeg legger meg langflat, sier partiveteran Einar Lockert om blemmen. – For en erfaren politiker som meg er det både ubetenksomt og utilgivelig å stille med T-skjorte i valglokalet.

– Tenkte ikke

Et stort flertall av Arbeiderpartiets kommunepolitikere hadde ikledd seg partiets røde T-skjorte da de ankom kommunestyret torsdag. Hensikten var å markere at det var siste kommunestyremøte i Harstad før stortingsvalget. I foajeen i rådhusets underetasje har det vært forhåndsstemming de siste ukene. Og like før møtestart bestemte et par av Aps politikere seg for å gjøre bruke anledningen til å forhåndsstemme.

– Jeg tenkte ikke over at jeg skulle ha tatt av meg parti-skjorta før jeg gikk ned til valglokalet, sier Lockert.

Ubehagelig

En av de andre som var innom lokalet for å stemme, reagerte sterkt på at uniformerte Arbeiderparti-politikere dukket opp i valglokalet.

– Jeg syntes rett og slett det var ubehagelig, og det var et klart brudd på valgloven, sa personen til Harstad Tidende.

Gruppeleder Kari-Anne Opsal opplyser at to folkevalgte fra Arbeiderpartiet hadde på seg den røde T-skjorta til Arbeiderpartiet da de forhåndsstemte.

– Det er et brudd på valgloven, som slår fast at du ikke skal drive valgagitasjoni valglokalet. Begge medlemmene våre beklager det inntrufne, og det var overhodet ikke organisert fra partiets side, sier Opsal.

Tok av seg skjorta

Valgloven er klar: I valglokalet og i rommene der velgeren må passere for å komme fram til valglokalet, er det ikke tillatt å drive valgagitasjon. Heller ikke å utføre handlinger som forstyrrer eller hindrer en normal gjennomføring av valghandlingen. Ettersom velgerne måtte inn hoveddøren på rådhuset for å komme til valgurnene, mente noen at det også var tvilsomt å gå i korridorene med Ap-skjorta på.

Etter at valgblemmen lekket ut under møtet, valgte flere av Arbeiderpartiets folkevalgte å ta av seg den røde T-skjorta.

skjorta av: Her har nettopp Aps Knut Steen Henriksen av seg valgskjorta etter en prat med gruppeleder Opsal.