Da forsvarsministeren sammen med Justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen besøkte Ramsund Orlogsstasjon på mandag, ble det stilt mange spørsmål omkring den ferske rapporten.

Vedtakene gjennomføres

– Vi kan ikke legge mye vekt på at Senterpartiet bestiller og betaler en rapport som et valgkamputspill ei uke før valget. Det er ingenting i den rapporten som det ikke har blitt stilt spørsmål om tidligere. Stortingets beslutning er i tråd med fagmilitære anbefalinger, og dette vil styrke hele regionen som et knutepunkt for Forsvartes aktivitet. Nå er det viktig at vi gjennomfører de vedtakene som et bredt flertall i Stortinget har stilt seg bak og begynner oppbygging av basen på Evenes.

Ikke kvalitetssikra

I budsjettet ligger det nå en bevilgning på 58 millioner kroner for å starte oppbygging av ny, og utbedring av eksisterende infrastruktur på Evenes.

– Det gjelder særlig vann, avløp og elektrisitet slik at vi er kan fortsette utbygginga og være klare til å ta imot både F35 jagerfly og maritime patruljefly. Våre tall ligger på 3,5 milliarder kroner, og det er ingenting som peker i retning av at kostnadsbildet ser annerledes ut. Det er ingenting i rapporten til Senterpartiet som baserer seg på kvalitetssikra tall eller informasjon fra Forsvarsdepartementet. Hvor de har fått tallene fra, vet jeg ikke, men alle som vil, kan jo bestille og betale en politisk rapport.

SP imot nye patruljefly

– Det interessante er at Senterpartiet ikke ønsker å kjøpe nye patruljefly, men de ønsker å opprettholde basen på Andøya. Vi mener at vi må samle aktivitetene på Evenes og bruke ressursene på å kunne fly, patruljere og overvåke. På denne måten kan vi få en bærekraft i forsvarsøkonomien og det operative som gjør at det blir en god løsning, sa forsvarsministeren.

Sparer 100 millioner på renhold

Det har også vært knyttet interesse til lokaliseringen av Kystjegerkommandoen, men her kunne ikke forsvarsministeren melde om noen endringer.

– De fasilitetene som de har, fungerer godt. Kystjegerne trener sammen med andre avdelinger, og det vil de fortsette med.

På spørsmål om privatisering av tjenester i Forsvaret, fortalte hun at utsetting av renholdet til private hadde ført til en besparelse på 90–100 millioner kroner.

– Dette mener jeg er fornuftig, for besparelsen går direkte til mer seilingsaktivitet, flere øvingsdøgn og flere flytimer. Ellers må vi være klar over at vedlikeholdskonseptene for alle nye materiellsystemer ser veldig annerledes ut enn de gamle. Når det gjelder fly og fartøyer, gjøres mye av vedlikeholdet i fabrikkene, og det daglige vedlikeholdet gjøres av de ulike forsvarsgrenene, som for eksempel på verkstedet her i Ramsund.

OMVISNING: Sjefen for verkstedet, Jostein Lunde, tok forsvarsministeren med på tur rundt på verkstedet.
UNDER UBÅTKAIA: Det ble også en tur i fasilitetene under ubåtkaia.
SOL: Forsvarsministeren fikk tid til en liten godværsprat med verkstedsjefen, Jostein Lunde.