Vennskap skal stiftes, kunnskap skal tilegnes og ikke minst – navn skal læres.

– Det kan fort være fire Emma-er i samme førsteklasse, for Emma fortsetter å dominere, skriver en i en artikkel publisert av Statistisk sentralbyrå på ssb.no.

Men også Ida, Leah, Mia, Hanna, Sofia og Ella, er blant de mest vanlige jentenavnene hos årets førsteklassinger, skriver Ida Selmer Andersen, i en artikkel på SSB.no nylig.

Det sier navneeksperten i SSB, Jørgen Ouren, og legger til:

– Det har vært mange Emma-er, men de må bare være forberedt på flere, skriver Statistisk sentralbyrå i en sak i forbindelse med skolestart i 2017 for 63.000 førsteklassinger.

Om lag 63 000 6-åringer begynner i første klasse i år, og generelt er det slik at sannsynligheten for at det i alle fall er to i klassen med samme navn, er overveldende, slår Ouren fast. For å finne ut hvem gjengangerne er, må han ta et dypdykk i topplistene for navn i 2011 – da årets skolestartere ble født

Trenden for jenter i 2011 var helt klart korte navn som slutter på a, kan navneeksperten fortelle. Den skjøt virkelig fart på begynnelsen av 2000-tallet, og i 2011 fikk over hver tredje jente som ble født, et slikt navn. Og flere skal det bli.

– Det er ingenting som tyder på at veksten ikke fortsetter for korte jentenavn som slutter på a, legger han til, og fortsetter:

– Alma er et godt eksempel. Hun kom som en rakett mellom 2005 og utover, og vi skal nok få flere fremover, tror Ouren.

Ifølge topplista er jentenavnene du kan forvente å finne blant førsteklassingene i prioritert rekkefølge:

1 Emma.

2 Nora.

3 Sara.

4 Sofie.

5 Linnea.

6 Thea.

7 Maja.

8. Emilie.

9. Ingrid.

10. Julie.

For gutter var trenden i 2011 av mer salig karakter. Da var nemlig de fleste guttenavnene på topplista bibelske.

– Vi har hatt en bibelnavnsbølge som var omtrent på topp i 2011, forklarer navneeksperten.

– Unntaket er toppnavnet Emil, men både Lucas, Jacob, Mathias, Filip, Noah, Tobias og Markus finner vi både på topp 10 navnelista og i bibelen. I 2011 fikk hvert femte guttebarn, hele 21,5 prosent, bibelsk navn. Til sammenligning hadde rundt 1,5 prosent av guttene bibelnavn på 1950-tallet, sier han.

Blant førsteklasseguttene er det stor sannsynlighet for at du vil treffe på, i prioritert rekkefølge:

1. Emil.

2. Lucas.

3. Mathias.

4. William.

5. Magnus.

6. Filip.

7. Oliver.

8. Markus.

9. Noah.

10. Tobias.

Også Jonas, Jakob, Oskar og Adrian ligger høyt på lista over de mest populære guttenavnene i 2011, skriver en på nettstedet ssb.no.

SKOLESTART: Mandag denne uke var det skolestart for mange førsteklassinger i Harstad. Her fra Harstad skole. Navn som Emma og Emil er populært blant årets kull på landsbasis. Foto: Illustrasjonsfoto: Tore Skadal