– Den eneste som har kjempet for oss, og som har gjort en stor innsats for rassikring, er Aps Kari-Anne Opsal, sa Rolf Hansen etter møtet.

Ingenting gjort

Til stede var rådmann Hugo Thode Hansen, flere etatssjefer, leder i økonomiutvalget, Aps Kari-Anne Opsal, avdelingsdirektør Geir Jørgensen i Statens vegvesen og åtte medlemmer av grendelaget.

– Jeg visste at kommunen hadde gjort lite med beredskapsplanen for bygda. Men at de omtrent ikke hadde gjort noen ting, hadde jeg ikke trodd.

– Nå må vi bare håpe at rådmannen innfrir de løftene han ga oss i går. Blant annet å få utarbeidet et forprosjekt for overbygg eller tunnel over fjellstrekningen. Og å få SMS-varslingen opp og gå når veien er rasstengt, sier Rolf Hansen.

Lever i frykt

Befolkningen på Aune og Elgsnes føler seg sviktet av kommunen. De lever i frykt for å forsere fjellet etter å ha opplevd utallige steinras de siste årene

– Klart vi er redde. Mange av oss har opplevd at steiner har falt ned fra fjellet og truffet bilene. Vi har hatt utallige nestenulykker når vi ferdes over fjellet.

– Det er bare et under at ingen er blitt drept, sier bygdefolk som deltok i møtet.

Statens vegvesen har siden i juni jobbet med å sikre deler av fjellet. De har fått ned store mengder steinmasser. Ifølge Rolf Hansen ønsker geologer å gjøre mer for å rassikre, men får ikke gehør.

– Ansatte fra Statens vegvesen gjør en fantastisk jobb. Jeg må bare berømme innsatsen som har gjort oss tryggere.

– Men det er ikke godt nok. Vi krever en permanent løsning, enten tunnel eller overbygg som sikrer oss både mot steinras og snøras, sier Rolf Hansen.

Løftebrudd

For et par år siden lovet kommunen å utarbeide en beredskapsordning for bygda – en plan med instruks om hva som skulle gjøres når raset går.

– Innbyggerne skulle blant annet få en SMS-varsling fra kommunen, og det skulle være en plan for å sette inn båt til å frakte arbeidsfolk til og fra jobb. Ingenting har skjedd. Ikke engang SMS-varslingen er kommet på plass, sier Hansen.

– Jeg både forventer og formoder at dette skjer, sier Rolf Hansen.

Forprosjekt

I budsjettmøtet i 2015 bevilget kommunestyret 300.000 kroner til et forprosjekt for rassikring av Aunfjellet.

– En konsulent ble leid inn, men vedkommende skal ha gitt beskjed til kommunen om at det ikke er nødvendig med overbygg. Det er helt utrolig at dette kan skje, sier bygdefolket

Ifølge innbyggerne er det rift om ledige boliger på Aune, og unge folk har flyttet til kommunen. Om et par uker vil folketallet på Aune vokse med én innbygger.

– Vi har en kvinne som er høygravid i bygda. Det er nervepirrende å bo her når man må over fjellet og til sykehuset for å føde, sier bygdefolk.

Til tross for at bygdefolket er skuffet etter møtet i går, varsler de kamp for å få veien over Aunfjellet trygg.

– Hvis rådmannen innfrir de løftene han har gitt oss, er jeg i alle fall lettet. Vi skal stå på til overbygget er på plass ned den skredfarlige fjellsiden, sier Rolf Hansen.

Han får støtte av nestleder Geir Hanssen og resten av bygdefolket.