Seniorrådgiver i Sametinget, Lars Børge Hansen Myklevold, har i over et år jobbet med kronprins Haakons kommende besøk til Gállogieddi samisk friluftsmuseum i Evenes.

Besøket skjer 29. august og markerer slutten på arbeidet med å kartlegge fredede samiske bygninger i Norge.

– Arbeidet startet i 2011 og vi ønsker et ordentlig avslutningsarrangement. Vi inviterte kongehuset, og fikk i april endelig beskjed om at det er kronprins Haakon som kommer.

Harstadværingen sier at det er mange detaljer som må på plass.

– Politiet er involvert, det skal gjøres bombesøk og vi må vite hvilken side av bilen kronprinsen skal stige ut. Ellers blir det problemer med å få gitt blomster, og kanskje står fotografene på feil plass, sier Myklevold.

Skal delta

Kronprinsen er en handyman, sier Myklevold.

– Han vil delta aktivt med noe, og ikke bare passivt motta informasjon. En del av programmet blir derfor å gi han noen praktiske oppgaver.

Seniorrådgiveren fra Harstad sier at han og de andre som arrangerer markeringen skjerper seg før møtet.

– Dette er spennende å være med på. Kronprinsen er en engasjert person som helt sikkert vil stille spørsmål. Da må vi være forberedt.

Klima- og miljødepartementet, Riksantikvaren og Sametinget har samarbeidet om prosjektet med å kartlegge fredede samiske bygg. I løpet av tiden har antallet vokst fra 60 til 900.

Blant partene i prosjektet kommer Sametingspresident Vibeke Larsen, miljøminister Vidar Helgesen og riksantikvar Jørn Holme.

Får høre lokal rock

Som gammel tungrocker passer Myklevold på at det blir et variert kulturelt program.

– Det er viktig å promotere lokale ungdommer og gi dem et puff. Arctic Raven kommer derfor fra Skånland/Evenes. Lars Ante Kuhmunen er også på vei, med flere.

Vardobaiki samisk senter er blant arrangørene, sammen med Evenesbuss og Topcoat, sier Myklevold.

- Nå fortsetter jobben. Mye kan gå galt, deriblant været.

ARRANGØR: Lars Børge Hansen Myklevold fra Harstad håper på godt vær til besøket.