Landsstyrkene må kunne stille minst 100.000 kvinner og menn for å etablere et troverdig utholdende forsvar av land-domenet. Det tilsvarer rundt to prosent av befolkningen».

Det står å lese i Tromsdokument 2 som ble offentliggjort på fredag. Bak utspillet står Troms fylkeskommune, Midt-Troms regionråd, Sør-Troms regionråd og de fire forsvarskommunene Målselv, Bardu, Sørreisa og Harstad. Samme gruppe sto bak Tromsdokument, 1 som kom i august i fjor i form av innspill til langtidsplanen for Forsvaret.

Tre mål

Gruppa lanserer tre målsettinger med dokumentet:

1. Bidra til å sikre forsvarsevnen.

2. Bidra til å forsterke Forsvaret.

3. Bidra til å styrke norsk landmakt.

– Dette er et innspill i den pågående debatten om landmakten og landstyrkene. Det er et forsvarspolitisk innspill fra nord, sa leder av fylkestinget i Troms, Willy Ørnebakk (Ap) under lanseringen.

Toprosent-regelen

Dokumentet tar utgangspunkt i at de fleste partiene på Stortinget har landsmøtevedtak på å øke forsvarsbudsjettet til to prosent av brutto nasjonalprodukt (BNP) fram mot 2022-2024.

– Vi konstaterer at flere politiske partier vil øke ressursene til Forsvaret. Derfor har vi lagt toprosent-regelen til grunn, sier Ørnebakk.

Og han mener Tromsdokument 2 inneholder gode løsninger på fremtidens landmakt. Hvordan den skal se ut og hva den skal inneholde.

Blant annet en langt større hær, fordelt på nord og sør, nytt langttrekkende artilleri og nye og oppgraderte Leo 2 stridsvogner. Og helikopter til Hæren. Dokumentet foreslår å opprette to spesialiserte helikoptermiljøer, et i nord (Bardufoss) og et i sør (Rygge) under felles ledelse av 139 luftving på Bardufoss.

– Det er et handlingsrom mellom dagens nivå og toprosent-regelen i neste stortingsperiode som gjør det mulig å gjennomføre dette, sier Ørnebakk.

Merkelig

– Vi konstatrer at de fire største partiene har som landsmøtevedtak å øke forsvarsbudsjettet til to prosent av BNP. Da er det jo merkelig om man ikke skulle styre mot det. Da kommer dokumentet vårt som et innspill til hvordan det kan løses, sier Målselv-ordfører Nils Foshaug.

Foshaug, leder av Midt-Troms regionråd og Lenvik-ordfører Geir Inge Sivertsen og Bardu-ordfører Toralf Heimdal er redd satsingen på nye kampfly, nye flybaser (Ørland, Evenes), nye ubåter og overvåkingsfly tar så mye økonomiske ressurser at det går ut over landmakten.

– Vi frykter det. Landmaktutredningen er tydelig på at landmakten på styrkes, og vi ønsker at vårt dokument skal bidra til det, sier Sivertsen.

Spenstig

Troms 2-dokumentet skisserer en spenstig satsing på landmakten.

  • Minst 100.000 soldater, rundt 60.000 soldater i Heimevernet, 10.000 soldater i daglig tjeneste og 30.000 i mobiliserbare reserver.

  • En brigadekommando i Porsanger, minst 60 av den nye generasjonen stridsvogner, langttrekkende landbaserte missiler, kampluftvern og innkjøp av nye helikoptre, og videreføring av Bell 412, til sammen minst 24 maskiner.

Dette skal, ifølge dokumentet, bidra til å gi landstridskreftene tilstrekkelig reaksjonsevne, mobilitet, kampkraft og utholdenhet.