Sjømatmessa Aqua Nor i Trondheim sist uke, med en lang rekke deltakere fra vår region, satte lakselus, fiskevelferd og innovasjon på agendaen med full styrke.

Gjennomgangsmelodien fra årets store sjømat-happening er entydig: Havbruk er fortsatt en økonomisk suksess for Norge. Næringen har bidratt, og vil i fremtiden bidra til vekst og velstand langs hele kysten vår, ikke minst i vår region. I vår region skapes verdier for mange milliarder kroner årlig, et beløp så stort at det er vanskelig å skjønne ringvirkningene av.

Men næringen sliter fortsatt med sitt omdømme. Hovedårsaken er den utholdende lakselusa, som synes nærmest umulig å få has på. Ingen kan benekte, heller ikke næringas argeste motstandere, at det har vært arbeidet intenst for å finne en effektiv og bærekraftig løsning på problemet. Oppdretterne har brukt enormt med penger på å finne metoder som kan redusere forekomsten av lakselus. Forsøk med alt fra medikamenter, leppefisk og spyling av laksen har vært gjennomført. Men «den endelige løsning» er ikke funnet.

Laselusa smitter lett. Oppdrettslaksen står i all hovedsak i åpne merder, noe som gjør lokalitetene sårbare for miljømessige utfordringer og sykdom. Myndighetene har pålagt næringa svært strenge restriksjoner, blant annt på mengde fisk. Og det er kloke restriksjoner, selv om mange aktører mener at regimet er for strengt. Det har også ført til at norske aktører ser mot utlandet, blant annet mot den voksende islandske oppdrettsnæringen.

Oppdrettsnæringen må også i tiden framover bidra tungt i arbeidet med å løse sykdomsutfordringene. Om oppdrett skal ekspandere i Norge, er man tvunget til å finne løsninger. At lus, annen sykdom, fiskevelferd og innovasjon var sentrale temaer under messa i Trondheim, viser at næringen tar utfordringene på alvor, og i alle fall ikke skyver dem under teppet. Det er ingen tjent med, i alle fall ikke næringen selv.

Å ha en sjømatnæring som tjener penger og bidrar til lokal utvikling og arbeidsplasser, er viktig for kyst-Norge. Men produksjonen må være bærekraftig — og sykdomsfri så langt det er mulig.