Kravet om lovlighetskontroll vedrørende vedtaket om å bygge den nye skolen på Liland ble mandag avvist av Evenes kommunestyre.

Saksbehandlingsfeil

De folkevalgte vedtok i junimøtet mot en stemme å utvikle ny skole for Evenes på dagens skoletomt på Liland. To av representantene som var med å behandle denne saka var ansatt ved Liland skole, og to andre var nære slektninger av ansatte. Dette førte til at representantene Heidi Olsborg, Arne Martin Hauan, Aina Heimdal og Monica Nilssen krevde lovlighetskontroll på grunn av saksbehandlingsfeil siden habiliteten til de førstnevnte ikke var blitt vurdert. I tillegg mente Heidi Olsborg at hun ble fratatt muligheten til å fremme forslag om lokalisering av skolen i Bogen.

Innstillinga ble vedtatt

Rådmann Steinar Sørensen gjennomgikk de gjeldende habilitetsreglene da møtet begynte, og konkluderte med at et ansettelsesforhold ikke hadde noen betydning for habiliteten. Til mandagens ekstraordinære kommunestyremøte gikk rådmannens innstilling for at det ikke ble begått saksbehandlingsfeil ved behandling av saka. Den ble vedtatt mot fem stemmer. Forslaget om å sende saka over til Fylkesmannen ble enstemmig vedtatt.

Mange spørsmål

Mange hadde ordet i saka, og de som mente at det hadde blitt begått saksbehandlingsfeil, fortalte at de hadde fått mange spørsmål fra innbyggerne om dette, og at de ikke kunne gi noe svar. Derfor ble det krevd lovlighetskontroll.

Gjør den enda dyrere

Ingen våget å bruke ordet lokaliseringsdebatt før gammelordføreren, Brynjulf Hansen, tok ordet.

– Ja, det har blitt hålåi på bygda om mange saker, men nå har vi fått rådmannens orientering om habilitetsreglene, og det burde være nok. Kan virkelig plasseringa av skolen bety så mye for dem som jobber der? Nå skal vi bygge en skole til flere titalls millioner, og det at vi må ha et ekstra kommunestyremøte på grunn av dette, gjør den bare enda dyrere.

Drøftet saka

Heidi Olsborg var en av de fire som krevde lovlighetskontroll både på grunn av usikkerheten om habilitet og fordi hun ikke fikk fremmet et forslag om lokalisering av skolen i Bogen. Likevel mener hun at dette ikke er en lokaliseringsdebatt, men er glad for at de har fått drøftet dette i kommunestyret.

– Jeg er ikke skuffet over dagens vedtak, men jeg er glad for at vi nå har fått behandlet dette i kommunestyret, for det har ligget på meg som en byrde at vi ikke fikk stilt disse spørsmålene i junimøtet.

DRØFTET: Heidi Olsborg, AP (nummer to fra høyre foran) var glad for å få drøftet habilitetsspørsmålene i kommunestyret. Foto: Per Jan Pedersen
VARAREPRESENTANT: Tidligere Evenes-ordfører Brynjulf Hansen steppet inn som vararepresentant da habiliteten til to av hans partifeller ble drøftet. Foto: Per Jan Pedersen