– Vinner AP valget og vi kommer i regjering, vil dette samarbeide naturligvis styrke regionen ytterligere, sier de tre. De peker blant annet på disse områdene som naturlige å samarbeide om, på tvers av fylkesgrensene:

Slå ring om brannskolen

–Vi skal bidra til å styrke Universitetene i Harstad og Narvik gjennom å styrke teknologimiljøet i Narvik og sikre en sterk vernepleierutdanning og utdanning i internasjonal beredskap i Harstad.

–Vi vil slå ring om Norges brannskole på Fjelldal for å sikre forutsigbare rammevilkår.

–Vi vil også jobbe for at E 10 rustes opp fra Tjeldsundbrua til Hålogalandsbrua, med sidearmene til Harstad og Sortland.

– Det blir også viktig å jobbe for å utvikle kollektivtrafikken mellom Narvik, Evenes og Harstad, slik at det blir en mer effektiv arbeidsmarkedsregion, sier de tre.

Naturlig å stå opp for hverandre

– Nå er det ikke noe nytt at arbeiderpartipolitikere jobber sammen på tvers av fylkesgrensene, sier Martin Henriksen, som er den eneste av de tre som har fartstid fra Stortinget.

– Med de mange store prosjektene som planlegges i regionen i årene som kommer, herunder E-10, Evenes flyplass og Forsvarets generelle tilstedeværelse i regionen, vil det være naturlig at Harstad står opp for Narvik når det trengs, og motsatt, sier Henriksen.

Viktige forsvarskapasiteter

De utelukker ikke at det i enkelte saker kan jobbes tverrpolitisk for å få til de beste løsningene for regionen, men understreker at det i første omgang er disse tre som har tatt initiativet til dette samarbeide.

– I saker der det er til det beste for regionen at vi samarbeider tverrpolitisk vil det kunne skje når det er nyttig, sier Åsunn Lyngedal.

– Utviklingen av Evenes flyplass er viktig på begge sider av grensa, og det må samarbeides om dette. Vi har viktige forsvarskapasiteter i regionen og det må legges til rette for utvikling av disse i samarbeid med berørte kommuner, sier Kari-Anne Opsal.

– Gjennom dette samarbeide lover vi å sørge for vil styrke vår region i årene som kommer sier det tre AP- toppene.

viktig: De står samlet om en styrking og utbygging på Evenes, og lover at en reversering av vedtaket om å legge ned Andøya flystasjon ikke er aktuelt med mindre det kommer fram opplysninger om kostnader som ikke var kjent da Stortinget vedtok langtidsplanen for Forsvaret. Foto: Andreas Isachsen