Rundt klokken 04 natt til søndag var det mange seilere som våknet opp i båtene som var fortøyd i den nye moloen i Harstad havn.

Rundt 10 sekundmeter vind og bølger gjorde at båtene nøkket i fortøyningene. Båter og molo duppet og beveget seg i utakt, noe som ga sterke rykninger, sier flere.

Harstad Tidende har snakket med fire båteiere som fikk lov til å ligge i den nye marinaen, som er på innsiden av byens nye flytemolo. Det var nemlig fullt da rundt 30–40 båter var på gjestebåtplassene i Bakgårdshelga.

– Det er helt klart bedre enn før moloen kom på plass. Da skydde båtfolket havna i sentrum, sier Jan Hjelle fra Finnsnes.

Han mener likevel at han vil være forsiktig med å la båten ligge uten tilsyn når det blåser hardt.

– Det går på tampene. Jeg kunne ikke forlate og sette båten fra meg. Ellers gikk det bra. Jeg ble kun litt sjøsyk.

Dette er en marina, ikke en gjestehavn der folk gjerne skal overnatte, sier havnesjef Ivar F. Hagenlund.

Må fortøye godt

Den mest kritiske ønsket ikke stå fram med navn:

– Her kan du ikke ligge når det er nordavind. Båtene humper og spretter og det nøkker i tauene. Jeg synes det er like ille som det var før moloen kom på plass, sier en tilreisende båtfører som ikke ønsker å stå fram med navn.

En tredje besøkende, Kurt Arne Mosand, sier at det går fint an å la båten ligge i moloen så lenge man fortøyer skikkelig.

– Når det er sagt, så nøkket det i hele båten. En flytemolo kan aldri erstatte en molo i stein, men jeg synes den er flott. Strammer du foran og akter ligger du helt trygt, sier han.

Ikke for overnatting

Havnesjef Ivar F. Hagenlund sier at båteierne som fikk ligge i moloen egentlig skulle være i gjestebåthavna.

– En marina er ikke et overnattingssted, og i en flytemolo vil det være dønninger. Men siden det var fullt i gjestebåthavna fikk folk bruke ledige plasser andre steder, sier Hagenlund.

Han sier at Harstad havn skal samle informasjon og erfaringer om den nye havna før de trekker store konklusjoner.

– Fra gjestebåtplassene har vi bare positive tilbakemeldinger, sier havnesjefen.