I Narvik har det vært stor oppmerksomhet om henslengt søppel, slik det tidligere år har vært i Harstad.

Narvik kommune har mottatt et forslag om å øke renovasjonsavgiften slik at folk kan levere grovavfall «gratis», skriver Fremover. Det samme forslaget har politikerne i Harstad fått.

Forslaget går ut på at renovasjonsavgiften økes og at hver husstand dermed kan levere inntil seks kubikkmeter grovavfall årlig uten å måtte betale noe ekstra for det.

Behandles i høst

Det er HRS Husholdning som har foreslått denne løsningen på forsøplingsproblemet, som altså ikke bare er et narvikproblem.

– Vi ble bedt av Harstad kommune om å se på muligheten til å la grovavfallsleveringen inngå i renovasjonsavgiften, sier daglig leder i Line Dalhaug. – Bakgrunnen er at det litt ulike løsninger på dette i våre 11 eierkommuner. I Harstad og Narvik er levering av grovavfall ikke inkludert.

Sa ja

Nå har narvikpolitikerne behandlet forslaget fra HRS, som er likelydende med det som også er sendt til Harstad.

– Vi sendte forslaget av gårde i mai. Formannskapet i Narvik har nettopp gått inn for det, og vi venter at harstadpolitikerne tar det opp nå på høstparten, sier Line Dalhaug.

350 kroner

Erfaringene med denne måten å beregne renovasjonsavgift og grovavfallslevering på, er gode. I for eksempel ETS-kommunene har man hatt denne løsningen lenge.

– Abonnentene er fornøyd med systemet. Det er også politikerne og administrasjonene, fordi det medfører mindre forsøpling av naturen.

Ekstrakostnaden for den enkelte abonnent skal fastsettes av kommunene, men HRS har beregnet hva ei slik ordning koster.

– Vi har beregnet det til 350 kroner ekstra per abonnent, uten moms. Men det er kommunen som vedtar gebyrstørrelsen, sier Dalhaug.

Ved årsskiftet?

Det er ulike ordninger i landet. I Salten må de betale for grovavfall som leveres inn, slik det nå er i Harstad og Narvik, mens Tromsø har den samme ordningen som HRS foreslår.

Begrensningen på maksimalt seks kubikkmeter grovavfall skal hindre at folk for eksempel river hus og leverer avfallet gratis. Det er ikke det ordningen er til for.

– Vi ønsker er viss kontroll med innleveringen av grovavfall og vil antakelig komme med et miljøstasjonskort. Tanken er at abonnentene får utdelt kortet som benyttes ved innlevering. Og når grensen på seks kubikkmeter er nådd, må de betale. Men innføring av et slikt kort ligger litt fram i tid, sier Dalhaug.

Dersom politikerne i Harstad vedtar å øke renovasjonsgebyret og gir abonnentene mulighet til å levere grovsøppel «gratis», kan ordningen kunne bli innført ved årsskiftet, tror hun.

– Ja, den kan det, men avgjøres av politisk behandling.