– Nå kan vi endelig si at vi har byttet ut en av de eldste klenodiene i Harstad kino.

Kinosjef Helene Hokland kan nå love kinopublikummet en bedre opplevelse når de skal bruke kinoens toaletter.

– I disse tider har vi fått på plass alt av utstyr som skal være på de nye toalettene i Harstad kino, sier Hokland.

Hun er glad for at denne biten nå er fornyet. Kinoen sto ferdig i 1955. Inne på kinoens toaletter har det vært rutete gulv og på herreavdelingen en stor pissoar i monumental stil.

– Den hadde stått der last og brast i nær 62 år, sier hun.

Den var fin og se på, men den luktet ikke akkurat parfyme. Noe en del kinogjengere påpekte på et velbrukt nettsted (på Facebook) for en tid tilbake. De sammenlignet herretoalettet med tilsvarende avtreder fra 50-tallet i Øst-Europa (russiske fengselstoalett).

– Nå kan vi endelig by fram to oppdaterte toaletter ala 2017 for våre kinogjengere. Vi har fått positive tilbakemeldinger på oppdateringene som er gjort. De sier de har fått en bedre opplevelse av å besøke kinoen, sier Helene Hokland, som er byens nye kinosjef.

Det er Harstad kulturhus som driver Harstad kino og kiosken. Hokland har sammen med tre andre ansatte arbeidet med den daglig driften av kinoen. Det er egne folk som driver kiosken og selger billetter.

– Vi jobber med selv kinoopplevelsen og filmene. Akkurat nå hører jeg at det er svært høyt lydnivå på en av trailerne som sendes i forkant av noen av filmene, sier Hokland, som sier at lydinnstillingen er noe de må passe på under visningen av film i de to salene i byen kino.

– Jeg synes kinoen i Harstad er et flott bygg med særpreg. Men jeg ser også at det er noe slitasje her og der. Spesielt i området i trappa ned til foajeen og noen plasser rundt foajeen, sier Hokland, som peker på noen slitte beslag ved veggene.

Hun håper at dette kan bli tatt på sikt av kommunen eller andre som har kunnskap om renovering av bygg. Eller noen som er gode på interiørdesign.

– I disse tider er det svært mange unge og foreldre som bruker Harstad kino for å se barnefilm. I tillegg til de daglig filmene skal vi 13. september ha Kinomatisk på Harstad Kulturhus sammen med Mat av Vahl, sier hun.

I oktober kommer Arctic Moving Image and Film Festival tilbake. Det skjer i perioden fra 19. til 22. oktober.

– Det er et sideprosjekt jeg har i forhold til jobben som kinosjef. Det startet opp i fjor med rundt 2.000 besøkende. Flott å se at så mange støttet opp om festivalen som nå arrangeres for andre gang, sier Helene Hokland.

Tore Skadal

MODERNE: Inventaret fra 50-tallet på toalettene ved Harstad kino er oppdatert med moderne utstyr. Foto: Tore Skadal