Bussatsingen utsatt i tre år

Harstad Tidende sitter på et skriv der Boreal Buss allerede i mai informerte sine sjåfører om at det ikke blir noe av rutepakken i høst. Boreal Buss skriver: «Årsaken til dette er blant annet alle de endringene som måtte kompenseres ekstra i forhold til anbudskontrakt vi har i dag. I tillegg er det en del infrastruktur som ikke vil være ferdig til den først planlagte oppstarten (…) Det er videre enighet mellom Troms fylkestrafikk og Boreal Buss om at det skal gjøres mindre rute- og traseendringer i løpet av høst/oktober 2017, eventuelt første halvår 2018...»

Tillitsvalgt Steinar Olsen i Boreal Buss sier det kom svært overraskende på sjåførene at satsingen plutselig ble utsatt. Sjåførene har i lengre tid ventet på omleggingen som ville innebære flere sjåfører, nye arbeidstidsordninger og det skulle bli langt flere bussruter.

– Vi ble lovet at alt skulle bli så mye bedre i høst. Turnusen skulle legges om noe som skulle gi en helt annen hverdag. Nå er alt dette skrinlagt, sier han.

Blir ved det samme gamle

Olsen sier at etter planen skulle publikum kunne ta buss oftere, og det skulle bli gjennomgående ruter gjennom sentrum.

– Rutenettet skulle omlegges totalt. Nye sjåfører skulle ansattes, og det skulle kjøpes inn nye busser. Infobrevet som kom i mai, forteller at alt blir ved det samme gamle.

Ikke flere avganger

Den tillitsvalgte sier dette ikke er noen krise for sjåførene som har et godt arbeidsmiljø.

– Vi har en jobb som vi trives i, men det er ille for alle brukerne som er blitt lovet et så mye bedre busstilbud. Nå er alt utsatt, uten at fylket eller veivesenet har informert folk om dette. Vi er opptatt av at passasjerene skal få et bedre tilbud, sier han.

Olsen synes det er trist at lovnadene om den store kollektivsatsingen utsettes i flere år. Blant annet skulle det gå busser to ganger i timen mellom Åsegarden og Kilbotn og mellom Ruggevik og Stangnes.

– Noen vikarer skulle endelig få faste jobber,Antall avganger mellom Sama og Kanebogen skulle økes. Det skulle også settes opp hvilebuer for sjåførene på Åsegarden og Stornes. Det blir heller ikke noe av pendlerrutene som skulle korrespondere med fergene på Stangnes og Stornes Spørsmålet mange stiller seg er om kollektivsatsingen noengang blir gjennomført, sier han.

UTSATT: Tillitsvalgt i Boreal Buss, Steinar Olsen, liker dårlig at den store kollektivsatsingen er utsatt til 2020. Arkivfoto. Foto: Andreas Isachsen