LESERINNLEGG:

Steinar Nilsen har et innlegg i Harstad Tidende mandag 14. august der han fraråder Harstad kommune å «gå i den fella å kjøpe et bygg som er så dårlig organisert i forhold til arealeffektivitet».

Det er imidlertid lett å gå i en større felle ved å ikke kjenne til en del fakta og hva bygget faktisk er foreslått brukt til.

Bygget er av oss foreslått brukt til omsorgsboliger, selv om det også ville blitt utmerket som kontorbygg, - og med god arealeffektivitet.

Statoilbygget i Medkila har et areal på ca. 8.000 kvadratmeter. I tillegg kommer en brakkerigg på ca. 1000 kvadratmeter, kjeller på ca. 3 000 kvadratmeter, og et innebygget garasjeanlegg med plass til 200 biler. Bygget er planlagt og bygget med stor fleksibilitet. Kontorblokkene har ikke innvendige bærevegger og arealene kan innredes med kontorplasser i akkurat den størrelse som man ønsker. Da bygget stod ferdig i 1986, skulle det være cellekontorer. Det er imidlertid andre trender nå med åpne landskap, slik som i det nye Statoilbygget. Dette betyr at regnestykkene i leserinnlegget ikke stemmer, rett og slett fordi kjøper eller leietaker selv bestemmer størrelsen på kontorene.

Så i Medkila kan det bli et utmerket bygg også for kontorer. Men akkurat nå diskuterer vi ikke dette som et kontorbygg for Harstad kommune. Vi har derimot, etter dialog med Harstad kommune og for vår regning, laget et forslag om å bygge om bygget for 72 omsorgboliger. Dette skal bygges om etter den nye TEK 10-standarden med samme gode kvalitet og livssykluskostnader som et nytt bygg. Det er blant annet tatt med et helt nytt og miljøvennlig jordvarmeanlegg for oppvarming av bygget, noe som gir energieffektiv drift og høy miljøstandard.

Harstad kommune skal nå vurdere ulike driftsformer for sin omsorg. Vi ser frem til dette da vi er sikre på at denne vil vise at et passe stort omsorgssenter har lavere driftskostnader enn mindre og spredte enheter, og at vårt bygg i tillegg blir 25-30 prosent billgere å bygge enn tilsvarende pris for et nytt bygg.

Vårt forslag;

• Vi har laget et forslag for 72 omsorgsenheter (slik kommunen selv har beskrevet behovet) som forutsetter godkjenning fra Husbanken da dette vil redusere byggekostnadene med inntil 45 prosent.

• Vi har gitt tilbud om å bygge til en fast pris der eventuelle overskridelser skal belastes oss.

• Vi har sagt at dersom Harstad kommune velger å gå ut å hente flere anbud, så vil vi vedstå oss vårt tilbud som dermed følgelig blir et tak for hva Harstad kommune vil måtte betale for å løse det omsorgsbehovet som de selv har beskrevet frem til 2020.

• Vi har også gitt en garanti for en byggetid på 12 måneder for et bygg som i tillegg til omsorgsenhetene, vil inneholde gode sosiale rom, kjøkken, personalrom, et stort garasjeanlegg, god kantine og resepsjon.

• Vi har foreslått at kommunen etablerer et dagsenter i 1. etasje. Dette vil gi aktivitet og sosiale møteplasser for byggets beboere og andre brukere av dagsenteret. Det er også mulig å lage aktivitetsrom i underetasjen samt en egen sansehage for beboere som kan ha glede av det.

Vi mener at tilbudet som vi har gitt dekker opp for de utfordringer Harstad kommune har skissert i sin Boligpolitiske handlingsplan som kommunestyret vedtok endelig 22.juni etter at høringsfristen gikk ut 28. april. Etter vår mening er tilbudet fra oss er den beste og rimeligste måte Harstad kommune kan løse dette på innen den fristen som de selv har satt.