– Akkurat nå jobber vi med mange prosjekter, men i løpet av de neste dagene skal mye være på plass. Og når skolene starter mandag, skal det være så trygt som mulig. Hvis behov, vurderer vi å sette inn vakter når elevene krysser riksveien ved skolestart og skoleslutt, sa Kristian Tollefsen i forrige uke.

Full kontroll

Undergangen for fotgjengere og syklister er ennå ikke klar til bruk. Først må det legges kledning på veggene i det 800 kvadratmeter store arealet under rundkjøringen.

– Det ser ut som det komplette kaoset akkurat nå, men vi har full kontroll, sier Tollefsen.

Han opplyser at ungene skal kunne gå trygt ned Jonas Lies gate, som nå er enveiskjørt. Det kan bli aktuelt å lage midlertidig fortau langs denne veien, og i tillegg planlegger vi å lage gangvei ned Åsveien. I dette området skal det også beplantes, sier Tollefsen.

Han legger ikke skjul på det i perioder har vært krevende å ferdes til fots i området rundt anleggsområdet på Sama.

– Heldigvis har det ikke vært en eneste ulykke verken inne, eller utenfor anleggsområdet, sier han.

– Skummelt for de små

Leder i økonomiutvalget, Kari-Anne Opsal, er svært skeptisk til å slippe ungene ut på veien i ved Samakrysset i neste uke.

– Arbeiderpartiet vil gå inn for å videreføre busstilbudet til elevene som rammes av trafikkaoset så lenge det er nødvendig. Jeg formoder at vi får full støtte for et slikt forslag. Dette er et anleggsområdet hvor det kjøres store tunge kjøretøy. Det er skummelt for de små å ferdes her, sier hun.

Opsal viser til at rundkjøringen på Sama ble betydelig dyrere nettopp fordi man ønsket å lage en planfri løsning for at elevene skal slippe å krysse den sterkt trafikkerte riksveien.

– Da kan vi ikke slippe dem ut i trafikken en måned før anlegget på Sama står klar, sier Opsal.

Ifølge Tollefsen skal hele anlegget på Sama være ferdig fredag 22. september. Opprinnelig skulle det være ferdig 1. juli i år. En av hovedårsakene til forsinkelsen var at diverse tele- og fiberkabler måtte legges om. Dette tok lengre tid enn forventet.

– Holder budsjettet?

– Så langt ser det ut som anbudsprisen på 80 millioner – pluss moms – holder, sier Kristian Tollefsen.

Kaos: Det gjenstår en god del arbeid før Samakrysset kan tas i bruk i sin helhet. Foto: Frank Roger Roksøy