– De fikk kritikk for at ikke alt var som det skulle. De er ærlige på at de startet i en situasjon som var vanskelig. Men i stedet for å gå i skyttergraven og si at de gjorde alt riktig, gikk de inn og gjorde det som jeg mener var det eneste riktige, nemlig og å kartlegge situasjonen. De har nå oppnådd helt andre resultater, noe jeg er svært positiv til at de gjorde.

–De får nå besøk fra andre sykehjem fra resten av landet, og er til inspirasjon for andre gjennom å vise hvordan et sykehjem med gode ernæringsrutiner skal fungere. Noe maten jeg fikk servert i dag er et godt bevis på, sier Høie, som besøkte Bergsodden sykehjem tirsdag ettermiddag.

Screening av beboerne

Ifølge avdelingsleder Elin Vang ved Bergsodden sykehjem kom mistanken om at beboere var i en risikogruppe for underernæring allerede like etter at sykehjemmet åpnet i september 2015.

– Vi fikk tidlig en del pes både fra pårørende, beboere og ansatte, som mente at noen av beboerne av ulike årsaker virket å være underernærte. Vi foretok derfor en screening av beboerne som slo fast at dette stemte.

– Vi gikk umiddelbart i gang og søkte midler for å starte opp et eget ernæringsprosjekt, og vi rådførte oss blant annet med en ernæringsfysiolog ved UNN Harstad.

Langt bedre resultater

– Det første vi gjorde var å endre middagsrutinene. Tidligere serverte vi middag midt på dagen, nå endret vi dette til klokka 16.00. Vi sørget også for å servere langt mer næringstett mat pluss at vi innførte en enkel næringsrik lunsj klokka 13.00, som ble laget av våre egne ansatte, forteller Vang.

– Da prosjektet var ferdig til jul 2016 ble det foretatt en ny screening av beboerne. Denne viste langt bedre resultater og at risikogruppen for underernæring var blitt vesentlig mindre. Så godt som samtlige beboere hadde hoppet opp ett hakk eller to i forhold til forbedret ernæring, sier hun.

Nye rutiner

De gode resultatene som ble oppnådd ved Bergsodden sykehjem har resultert i at alle øvrige sykehjem i Harstad kommune nå har justert måltidene. Og ifølge kommunalsjef for helse og omsorg, Rita Johnsen i Harstad kommune, har ikke resultatene latt vente på seg.

– Erfaringene fra Bergsodden har gitt mange positive synergier. Forbedrede ernæringsrutiner har gitt synlige resultater. Endringer av tidspunkt for matservering har resultert i nye rutiner å drifte sykehjemmene på.

– Det har blant annet ført til mindre stress og frigjort mer tid til å på en annen måte å bedre hverdagen for både beboere og ansatte, sier Johnsen, og legger til:

– Vi satte oss en målsetting i virksomhetsplanen at alle sykehjemmene i kommunen skulle oppfylle sentrale føringer for drift at sykehjem. Disse målene har vi på de fleste områder oppnådd, sier hun.

ros: Ansatte ved Bergsodden sykehjem fikk mye ros hos helseministeren for måten de hadde taklet ernæringsutfordringene ved sykehjemmet. Fra venstre Elina Plucker, Elin Vang, Trude L. Moe, Helene Stokmo, Semhar Kiflom. Foto: andreas Isachsen