Det er Ibestad kommune som har størst ledighet blant innvandrere i Troms. Harstad kommune trekker snittet godt ned.

Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) forteller at 7,1 prosent av arbeidsstyrken blant innvandrere i Norge er helt arbeidsledige.

Dette var etter første kvartal i 2017. I Harstad kommune er det «bare» 4,5 prosent av den aktuelle styrken som går helt ledige.

Fra hele verden

I Tromsø kommune er andelen enda lavere, da det her viste seg at ledigheten blant innvandrere er på kun 3,3 prosent.

Med innvandrere regnes personer som er født i utlandet av utenlandske foreldre, og som er bosatt med fast adresse i Norge. Dette gjelder da personer fra alle andre steder enn Norge – alt fra Sverige, via Somalia, til Kina. Norskfødte med innvandrerforeldre regnes ikke som innvandrere.

- Afrikanske innvandrere er fortsatt gruppen med høyest ledighet i Norge, på drøyt elleve prosent. Dette må ses på bakgrunn av den store andelen flyktninger i denne gruppen, forklarer SSB på sine nettsider.

- Innvandrere fra EU-landene i Øst-Europa hadde nest høyest ledighet på 8,5 prosent. Dernest kom innvandrere fra Latin-Amerika og Asia. Som vanlig lå de øvrige gruppene et godt stykke under snittet for innvandrere, skriver SSB.

Antall ledige i Harstad

Vest-Europa (4,2 prosent), Nord-Amerika og Oseania (3,8 prosent) og Norden (3,1 prosent) har minst ledighet blant innvandrere i kongeriket.

Totalt sett ender man altså opp på 7,1 prosent helt ledige. Tilsvarende er ledigheten for ikke-innvandrere på 2,3 prosent. Det er 31.437 helt ledige innvandrere i Norge, mens det er 53.364 helt ledige i befolkningen ellers. I tillegg til helt ledige kommer personer som er på ulike tiltak. Da snakker vi på landsbasis om 9.383 innvandrere og 12.188 øvrige.

Det fremkommer i tabellene at det i Harstad er 60 helt ledige innvandrere, mens det er 203 ikke-innvandrere uten jobb eller tiltak. Videre er det 47 innvandrere bosatt i Harstad som er på tiltak, og 69 i resten av befolkningen.

Mest i Troms

Det er 45 kommuner i Norge der ledigheten blant innvandrere er på over ti prosent. Og det er 107 kommuner med mindre enn fem prosent ledighet.

Ved hjelp av disse tabellene kan vi slå fast at Ibestad kommune er den som har størst ledighet blant innvandrere i Troms, med hele 19,5 prosent av den tilgjengelige styrken. Mens fire kommuner har én eller ingen innvandrere på listen.

I hele Troms er ledigheten blant innvandrere på kun 4,2 prosent, så her trekker Harstad litt opp.