Denne gang vet ingen hvor usikkerheten kommer fra.

Om det er en misforståelse av regjeringens klare vedtak – fremlagt i pressemeldingen -om at hele utdanningen skal foregå på Fjelldal som er bakgrunnen, er usikkert. Det kan være et departementalt grep for å legge teoriundervisningen til Harstad, stikk i strid med regjeringen vedtak som ble fremlagt ved Norges brannskole i 2015, eller det kan være en glipp fra departementet.

Tjeldsundordfører Liv Kristin Johnsen (H), har brukt mye tid for å finne ut av dette, men hittil har det vært forgjeves.

– Jeg vet rett og slett ikke hvor endringen av formuleringene har oppstått. Det er det heller ingen i departementet som kan fortelle meg. Jeg reagerer også fordi det ikke er kommet noen reaksjoner fra noe hold om endringen, sier Johnsen.

Hvor oppsto forskjellen?

Det er snakk om en vesentlig endring. I regjeringens vedtak står det klart og entydig, sitat: Fagskolen lokaliseres til Norges brannskole i Tjeldsund kommune.

Den del av teoriundervisningen som vanskelig kan gjennomføres ved Norges brannskole gjøres i samarbeid med høyskolemiljøet i Harstad, sitat slutt.

I Justis- og beredskapsdepartementets versjon står det: Det etableres en offentlig fagskole for utdanning av brann- og redningspersonell underlagt JD. Fagskolen lokaliseres til Norges brannskole i Tjeldsund kommune, samtidig som deler av teoriundervisningen legges til Harstad, sitat slutt. Dette har gjort at det nå sås tvil om hvor teoriundervisningen skal være.

– Hvem er det som har tolket regjeringens vedtak slik, spør Johnsen, uten at noen kan svare.

I Nord-Norge er det tverrpolitisk enighet om å legge hele undervisningen av brann- og redningspersonell til Tjeldsund. Harstad kommunestyre har også gjort et eget vedtak, der de sier det er viktig at det etableres en egen campus for undervisningen på Fjelldal.

Det er ikke noen politisk uenighet om dette i Harstad heller. I tillegg er det slik at Ofoten og Sør-Troms regionråd har vedtatt og spilt inn at all undervisning må skje på Fjelldal.

Det haster

Det som for mange kan se ut som en unnselig bagatell, skaper store problemer for Tjeldsund.

De har alt klart for utbyggingen. Undervisningen skal starte høsten 2019. Da må de første 80 studentboligene stå klar. Året etter skal etter planen de neste 80 boligene stå klar. Slik skal utbyggingen fortsette til det er bygd minst 240 studentboliger, men det legges til rette for 300 boliger, da elevtallet totalt vil være 320 for den nye fagskolen. 80 studenter vil være ute i praksis til enhver tid.

– Dersom det er slik at teoriundervisningen skulle bli lagt til Harstad, så vil det få alvorlige konsekvenser for utbyggingen, sier Johnsen.

Hun viser til både faglige- og rent praktiske årsaker til at dette ikke må skje.

– Utbygger har alt klart til å starte byggingen. Planene er dimensjonert etter regjeringens vedtak, men nå er det skapt usikkerhet om dette. Derfor kan ikke byggingen starte før vi får en endelig avklaring. Det haster, sier Johnsen.