Harstadjenta Aisha Lovise Maud Bornø skal forske på Emanuel Vigelands kunst ved ærverdige University of Cambridge.

Det er ikke lite hun har utført, den 23-årige kunstinteresserte harstadjenta Aisha Lovise Maud Bornø. Studier og jobb i utlandet, samt et høythengende stipend, skal hjelpe henne fram mot mastergrad og doktorgrad. Det handler hovedsakelig om kunst.

Kunsthistorie

– Jeg har alltid vært interessert i kunst. Foreldrene mina har tatt meg med på museer og oppfordret meg til å følge lidenskapen min for kultur og høyere utdanning. Og underveis i studiene oppdaget jeg at kunsthistorie kunne bli mer enn en hobby, forteller hun, for tiden i sommerjobb ved Lobkowiczpalasset i Praha.

Forskning

Hun forlot hjembyen som 17-åring til fordel for videregående skole ved Red Cross Nordic United World College i Sogn og Fjordane. Etter to år og en International Baccalaureate, bar det videre til USA og studier i kunsthistorie. Noe som resulterte i en Bachelor of Arts ved Wellesley College utenfor Boston.

– Veldig givende. Jeg jobbet tett med anerkjente professorer, gjorde forskning og hadde praksis ved flere anerkjente institusjoner. Blant annet Museum of Fine Arts Boston, sier hun.

Stipend

Til høsten begynner hun på en masterstudie i kunsthistorie ved University of Cambridge, støttet av Aker Scholarship. Et stipend for norske elever som ønsker å søke på master- eller doktorgradsstudier ved noen av verdens ledende universiteter. Stipendet er stiftet av Kjell Inge Røkke og Anne Grete Eidsvig, og gis til rundt tjue studenter i året. Aisha ble en av dem, takket være en god bachelor.

– Helt ærlig, så vet jeg ikke hvorfor akkurat jeg har vært så heldig. Jeg hadde en bra bachelorgrad, og skrev kanskje et noenlunde ambisiøst søknadsbrev. Aker hjalp meg ikke bare med søknadsprosessen til Cambridge, men støtter økonomisk hele min videre utdanning.

Vigeland

Fra høsten skal hun altså gjøre seg kjent med billedkunstneren Emanuel Vigeland.

– Jeg skal se på hvordan han tilegnet seg kunnskap, motiver, og teknikker fra internasjonale bevegelser, og hvordan han introduserte disse i sin egen praksis her hjemme. Mens under doktorgradsstudiene håper jeg å reise litt fremover i tid. Kanskje forske på samtidskunst, spesielt samspillet mellom lokale og globale kulturer.

Kulturarv

Etter endte studier er planen å vende hjem til Norge med ny kunnskap om vår kulturarv og samtidskunst.

– Å studere kunst er å prøve å forstå hvordan menneskelig uttrykk har endret seg gjennom verdenshistorien. Kunsthistorie handler om ideene og objektene som utgjør vår kulturarv, og forsøker å gjøre vår visuelle fortid og samtid tilgjengelig, forståelig og relevant i dagens

samfunn.