Værgudene viste seg fra sin beste side, og publikum så ut til å trives.

Unik festival

Festivalcampen er ifølge arrangørene ett av de store trekkplastrene på Márkomeannu, og en gjeng fra Tysfjord og Snåsa kunne bekrefte dette.

– Her er det alltid trivelige folk og god stemning. Terrenget på campen er slik at uansett hvor vi er, så ser vi de andre teltene. Akkurat denne plassen kaller vi Tysfjordhøgda.

De seks festivaldeltakerne som hadde samlet seg på Tysfjord-høyden hadde bare godord å komme med når de skulle beskrive Márkomeannu.

– Vi har vært her mange ganger, og denne festivalen er unik. Den fremhever det samiske på en intens måte. Alle bodene på markedet selger samiske produkter, og i kafeteriaen har de den beste festivalmaten. De har klart å treffe matvanene til folk fra hele Sápmi, og når man får god mat, så trives man, sa sørsamen Nils Bendik Dunfjeld.

Superheltene

De yngste festivaldeltakerne blir også tatt godt vare på, og en av aktivitetene på barnefestivalen var å lage sin egen superhelt.

For å få dette til, hadde arrangørene hentet Eline Israelsson og Sarakka Gaup fra Giron Sámi Theáter i Kiruna.

– Temaet er superhelt, og da begynner vi med lek og teaterimprovisasjon. Dette handler ikke om å prestere noe, være flink eller vise noe, for alle skal få lov å være barn og bevare leken. Sakte, men sikkert kommer superheltene fram, og mot slutten har alle superheltkrefter, fortalte de to instruktørene.

Russisk besøk

Márkomeannu har også i år besøk fra den russiske delen av Sápmi.

Ni deltakere fra den samiske bygda Lojavre deltar på festivalen, og de blir tatt godt imot av sine norske venner. Bakgrunnen for det norsk-russiske samarbeidet er nettverksbygginga som Várdobáiki samisk senter startet for seks år siden. Ekaterina Amundsen, som bor i Evenes, var en av initiativtakerne til det.

– For å få til dette samarbeidet, dro vi til Russland og deltok på en stor russisk festival. Der ble vi blant annet kjent med Tatiana Sechko, og vi inviterte henne og noen flere hit til Márkomeannu i 2011. Siden har de vært her nesten hvert år, forteller hun.

Tatiana, som er reiseleder for de russiske festivaldeltakerne, stortrives på festivalen.

– Vi blir alltid tatt godt imot, og vi føler at mange er interessert i vår kultur. Nå har vi vært her så mange ganger og hatt det så trivelig at dette har blitt vårt andre hjem. I kveld inviterer vi folk til gammen for å gi dem en smak av en russisk salat som er laget etter en tradisjonell, samisk oppskrift.

FERIE: Søstrene Hanna (til venstre) og Aila Mathiassen fra Tromsø fikk med seg festivalen mens de var på ferie hos familien. Foto: Per Jan Pedersen