For over to måneder siden opplevde Per-Willy Amundsen at Statens vegvesen sperret av deler av hagen hans i forbindelse med arbeidene med Harstadåstunnelen.

Sist onsdag måtte Amundsen be om informasjon om hvor saken står.

Da sendte han en e-post til prosjektleder for Harstadpakken, Hans Arne Haugland i Statens vegvesen, med kopi til blant andre leder av styringsgruppa, ordfører Marianne Bremnes, og Harstad kommune.

Arealet fremdeles blokkert

Her skriver Amundsen blant annet:

– Det er nå over to måneder siden Harstad Tidende gjorde meg oppmerksom på at deler av min eiendom i Hans Egedes gate 33, var avsperret som følge av feil i arbeidet med Harstadåstunnelen. Slik jeg forstår det er det utrygt å bevege seg på dette arealet, som er relativt stort, fordi rømningstunellen er sprengt ut for nært bakkenivå. Jeg konstaterer at arealet fremdeles er blokkert med avsperringsbånd.

Stiller flere spørsmål

Videre skriver Amundsen at han fremdeles venter på informasjon om situasjonen og hvordan den blir håndetrt fra Statens vegvesens side. Han ber han blant annet om følgende:

Sakens realiteter, hva er situasjonen? Hva blir gjort for å håndtere saken? Hvordan blir forholdet utbedret? Når kan jeg påregne at forholdet er utbedret? Medfører det fare å bevege seg i det avsperrede området? Vil dette bety varig forringelse av min eiendom? Legger dette begrensninger for eventuelle utbyggingsmuligheter på eiendommen?

Ivareta sikkerheten

Da Harstad Tidende tok kontakt med Amundsen hadde han nylig mottatt en e-post fra Hans Arne Haugland med svar på sin henvendelse.

Haugland skriver blant annet:

– I et hvert prosjekt gjøres det i prosjekteringsfasen mange avveininger, blant annet vedrørende nødvendig omfang av grunnundersøkelser, herunder kartlegging av fjelloverdekning over tunneler. På Deres eiendom ble det, for å ivareta sikkerheten og sikre nødvendig overdekning, valgt å utføre systematiske sonderboringer fra innsiden etter hvert som tunneldrivingen skred fram.

Dette blant annet fordi grunnboringer i Deres hage ville medført store ulemper for eiendommen. Geologien i Harstad er slik at grunnboringer nødvendigvis ikke gir de riktige svarene, fordi berget er svært uregelmessig.

3,7 meter overdekning

Det ble besluttet å sikre deler av Deres eiendom, senke tunnelen 70 cm, samt å forsterke tunnelhvelvet med 15 cm armert betong lokalt på det sted der overdekningen var mindre enn prosjektert. Situasjonen nå er at det er 100 cm overdekning av fjell og armert betong, samt 2,7 m løsmasser til overkant terreng, det vil si 3,7 m total overdekning.

Jeg finner grunn til å presisere at sonderboret aldri på noe tidspunkt var i kontakt med fri luft på Deres eiendom, og at entreprenøren har opptrådt 100% korrekt i denne saken. Begrepet «feilsprengning» er derfor ikke dekkende for sakens realiteter. Avslutningsvis vil jeg beklage at ikke sperrebåndene ble fjernet etter at rømningstunnelen hadde gjennomslag den 27. juni, og ikke minst at informasjonen til Dere om de faktiske forhold har vært for dårlig. Jeg håper begrensningene i bruk av eiendommen ikke har vært til stor ulempe for familien, avslutter Haugland.

Ikke vanskelig å nå meg

– Jeg setter pris på at jeg endelig har fått svar, selv om det har tatt unødvendig lang tid. Jeg legger også til grunn at de har ordene sine i behold at det nå er trygt å ferdes rundt det aktuelle området.

Jeg undres imidlertid fortsatt over hvorfor det har tatt over to måneder å fikse dette samt å fjerne sperrebåndene. Det hevdes også at de har forsøkt å ringe meg to ganger. Jeg har hemmelig nummer, og på dette har jeg ingen registrerte nummer som ikke er besvart. Det ville imidlertid ikke vært vanskelig å fått tak i meg dersom de hadde gått via Jusitis- og berdeskapsdepartementet, sier Per Willy Amundsen.

tunneltrøbbel: I sitt svar til Per-Willy Amundsen sier Hans Arne Haugland at det nå er totalt 2,7 meter overdekning i hagen. Arkivfoto: Frank R. Roksøy Foto: Frank R. Roksoy