Da de 150 år gamle kirkekorsene på Kvæfjord hadde gjort sitt, fikk møbelsnekker Krzysztof Siereszewski litt av et oppdrag.

Polske Krzysztof Siereszewski, opprinnelig møbelsnekker gjennom mange år i hjemlandet, synes han har hatt litt av et drømmeoppdrag. Den siste tiden har han nemlig brukt til å snekre nye trekors til Kvæfjord kirke. Etter 150 år ruvende i vær og vind, har store råteskader tæret på korsene. Alle seks er tatt ned, og skal snart erstattes av nye. Produsert av møbelsnekkeren i Nilsen og Hauklands fabrikk i Tore Hunds gate.

Fire strøk

– Jeg har virkelig koset meg. Dette er noe annet enn det jeg gjør til daglig, sier han, mens han er i ferd med å legge fjerde strøk grunning med linoljemaling.

– Når dette er tørket i to dager, legger vi to dekkstrøk. Går alt etter planen, kan vi montere dem i neste uke, sier han, og legger til at trekorsene er identiske med de opprinnelige. I mål og utseende, med utskjæringer og det hele. 2, 90 meter lang, 86 centimeter på kortsiden.

I tillegg til de gigantiske trekorsene, har han laget 46 vindusrammer. Ferdige med glass skal disse monteres innvendig i kirka. Såkalte varevinduer, som skal isolere og verne.

Kreativ

Prosjektleder Jan Ole Flo skryter av mannen bak det nitide håndverket.

– Det er ikke hvem som helst som kan gjøre dette, i alle fall ikke her lokalt. Han har jobbet hos oss i ti år, med alle typer innvendige og utvendige tømrertjenester. I arbeidet med korsene og rammene har han fått utfoldet seg mer i faget sitt. Han er veldig kreativ og dyktig, og nylig fikk han norsk svennebrev i tømrerfaget, forteller han.

150-årsjubileum

Det er i forbindelse med Kvæfjord kirkes 150-årsjubileum at det pågår en omfattende restaurering. Hovedsakelig utvendig.

– Alle utvendige flater skal males, til og med spiret. Vi har tatt ned takstein, vasket den og byttet ut de dårlige. Freset opp betong og lagt nye

varmekabler i trappa og rullestolrampen. Alt av beslag, takrenner og nedløp skal monteres nytt i kobber, og innvendig monterer vi panikkbeslag på dørene samt ruster opp lynavlederanlegget. Kirka skal fremstå fin og trygg til markeringen i oktober, sier prosjektlederen.

godt håndverk: Prosjektleder Jan Ole Flo (t.v.) roser Krzysztof Siereszewski og sønnen Milosz for godt utført håndverk med de gigantiske trekorsene. Foto: Tina Eilertsen