For å være helt nøyaktig, så gikk starten på årets juksastevne allerede i går.

Da var det om lag 80 som møtte fram ved starten på årets topptur. Men det er i dag ting skal skje nede ved båthavna. Da klapper det en sjørøverbåt, med ekte sjørøvere om bord, til kai. Der kan barna få ansiktsmaling, tatoveringer, en ramsalt skattejakt og mye mer. De får til å med egne sjørøverpenger som de kan bruke i bua til å kjøpe seg mat og drikke.

I tillegg til dette åpnes kunstkafeen på skolen rett over klokka fjorten.

Når årets ”havets festbord”, dekkes på ungdomshuset Sollund i kveld, skulle årets juksastevne være mer enn godt i gang.

Tilløp til dramatikk

Det var forresten antydninger til litt dramatikk torsdag morgen, da meldingen kom om at bilferga til Sørrollnes hadde får tekniske problemer og ruta ble innstilt om formiddagen.

Vanlig praksis da er at reserveferga ”Strandebarm” blir satt inn på Toppsundet, mens bilferga ”Lauvstad” blir satt inn mellom Stangnes g Sørrollnes.

– Dette må ikke skje i denne helga. Det ville bli en katastrofe, tenkte stevnegeneralen Arne Johan Norheim.

Han slo alarm både til ordfører og Troms fylkestrafikk.

Men bekymringene ble fort avlyst. Klokka 12:00 i går kom beskjeden om at det ikke ble snakk om noe fergebytte. Det var bare en mindre teknisk feil på bilferga ”Ibestad”. Feilen ble raskt retta opp og trafikken gikk som normalt klokka 13:00.

Ti-dobler befolkningen

Årets juksastevne er nummer 31, i rekken. Stevnet har vokst gradvis til at det i dag fremstår som en av de store sommerbegivenhetene i regionen.

– I fjor var befolkninga på Grytøya tidoblet under stevnet. Det er blitt en tradisjon for mange å legge turen til Grytøya den siste helga i juli. Mange utflytta grytværinger kommer hjem denne helga, slik at husene her blir fulle. Det gjelder både de husene som ellers står tomme og de husene som det fortsatt bor folk i. I tillegg til dette er det mange campingvogner og bobiler som kommer over sundet, denne helga. Vi har nesten ubegrenset med plass, så det er bare å komme, sier stevnegeneralen.

Båtplasser nok

Juksastevnet har vokst så mye at det etter hvert har blitt en stor dugnad og et samarbeidsprosjekt for hele bygda.

Det er UL Solhov som er arrangøren, men flere lag er med å løfte sin del av lasset. Blant dem er båtforeninga på Lundenes.

I tillegg til å ha ansvaret for kveldens, havets festbord, har de gjort klart til å motta rundt 50 tilreisende båter denne helga, forteller lederen og havnesjefen Tormod Windsrygg.

– Vi har utvidet gjestebrygga med fire meter, slik at vi nå har en gjestekai på ti meter. I tillegg har vi rokert en del, slik at vi skal få plass til en god del båter i den ordinære båthavna, sier Windsrygg.

Før stevnet har de også ryddet rundt moloen, slik at alt kan se presentabelt ut.

– Vi håper derfor at folk tar hensyn og holder naturen ren, sier havnesjefen.

JUKSASTEVNE: – I Nord-Norge fisker vi med juksa fra båtene, sier stevnegeneral Arne Johans Norheim. Foto: Hans Viktor Øye