Torghandlere fra hele Europa fristet med liflige dufter på matmarkedet. Også de minste lot seg friste.

– Jeg vil ha den der, og litt av den lysegrønne, sier niårige Magnus Lundamo. Kolsåsgutten besøker besteforeldrene i Harstad, og i går boltret han seg med å smake på oliven. Grønne, svarte og lilla. Fylte, saltede og syltede.

– Jeg elsker oliven. Det beste er å suge ut oljen, sier han. Både han og lillebroren Theodor spiser oliven som snacks.

– Vi er vant til å spise oliven hjemme, forteller de.

Klissete og søt

Folkemengden på matmarkedet tyder på at både harstadværinger og feriegjester setter pris på nye og spennende smaker. Delikatesser fra alle verdenshjørner lokket med liflige dufter denne grå julidagen. Utallige varianter oster, pølser og skinker. Syltetøy, nøtter og tørket frukt. Belgiske vafler, for ikke å snakke om deilig seig nougat. Klissete og søt, men uten sukker, skal vi tro John Koch og Sylvain Naretto, to av håndverkerne bak de franske spesialitetene.

Søte makroner

– Disse er naturelle, de inneholder bare honning og eggehvite. Så de er egentlig ikke usunne, mener han.

Søte er også de over tjue variantene makroner. Håndlagede med kjærlighet og omhu. Fargerike, sprø utenpå og seige inni. Med fyll av eple eller sjokolade. Jordbær, sitron eller tiramisu, om du vil. Greske Vahid Boustani ved Olive Bar er fornøyd med salget.

– Oliven og ost går rett hjem hos dere nordmenn, sier han.

sauepølse: Ida Hagen og Eirik Rudseter fra Kongsberg lot seg friste av tyske spekepølser av sau. Polske Anna deler ut smaksprøver. Foto: Tina Eilertsen
fransk spesialitet: Sylvain Naretto (t.v.) og John Koch selger fransk nougat, håndlaget med kjærlighet og omhu. Foto: Tina Eilertsen