Målt opp mot antall innbyggere mellom 18 og 24 år, så er det relativt få som mottar økonomisk sosialhjelp i Harstad.

Statistisk sentralbyrå (SSB) melder at det i norske kommuner er et gjennomsnitt på syv prosent av alle personer mellom 18 og 24 år som er sosialhjelpsmottakere.

Harstad kommune bidrar til å redusere dette snittet. Ikke mye, men litt.

Antall i Harstad

I følge SSB var det i fjor totalt 143 personer mellom 18 og 24 år, bosatt i Harstad kommune, som mottok sosialhjelp i hele eler deler av året.

Dette utgjør 6,1 prosent av alle innbyggerne i denne aldersgruppen.

I følge SSB er det ujevn sosialhjelpsutvikling i kommunene her til lands.

- Selv om vi for landet sett under ett ser økende sosialhjelpstall, er det fortsatt mange kommuner med synkende tall. Forskjeller kommunene imellom kan skyldes ulike utfordringer på arbeidsmarkedet, klientmassens sammensetning eller NAV-kontorets praksis, opplyser byrået i en artikkel knyttet til temaet.

Dette ser vi ikke minst i aldersgruppen 18 til 24 år. I hele landet var det 28.716 i denne aldersgruppen som fikk økonomisk hjelp i 2016. Dette er 583 færre enn året før.

Nedgang var det også i Harstad kommune, da antallet ble redusert med elleve i tallet det siste året.

Størst og minst

Ved hjelp av disse SSB-tabellene kan vi slå fast hvilke kommuner som har størst og minst andel sosialhjelpsmottakere, målt opp mot antall innbyggere i den aktuelle aldersgruppen som bor der.

Den «beste» kommunen i Norge er således Stranda i Møre og Romsdal, der bare 1,5 prosent av de unge voksne behøvde økonomisk støtte i fjor. I andre enden av tabellen finner vi Vardø i Finnmark, der andelen er på nesten 19 prosent.

På denne landsoversikten finner vi Harstad litt over midten på en 180. plass. Det er totalt 392 kommuner med oppgitte tall på oversikten. Best i Troms er Bardu, med kun 2,3 prosent. Versting er Skånland, med over tolv prosent.

Totalt utbetalt

- Som tidligere år er sosialhjelpen klart dyrere i større kommuner enn i små. I kommuner med over 50 000 innbyggere er utbetalingene per mottaker to tredeler høyere enn i kommunene med under 5 000 innbyggere.

Denne forskjellen kommer av at både månedsbeløp og antall måneder med hjelp stort sett ligger høyere i større kommuner, oppsummerer SSB.

Totalt utbetalt i økonomisk sosialhjelp i Harstad kommune beløp seg i fjor til 26,5 millioner kroner. Dette gjelder da alle mottakere, uansett alder. Dette var 1,2 millioner kroner mindre enn året før, viser SSB-tabellene.

I hele Norge ble det i fjor utbetalt 6,2 milliarder kroner i økonomisk sosialhjelp.