Personlige opplevelser

– Hun har en meget sterk og spennende historie å fortelle fra da hun som bare 21 år gammel reiste til Afghanistan for å tjenestegjøre for de norske styrkene der, sier Arne Johan Norheim i arrangementsstaben til årets juksastevne.

– Hun forteller sin sterke historie som du garantert ikke unngår å bli berørt av.

– Jeg har selv hørt hennes foredrag tidligere der hun formidler sine personlige opplevelser av krigshandlingene på en svært troverdig og innlevende måte, sier Norheim.

Et ufattelig press

27. juni 2010 ble fire norske soldater som tjenestegjorde i Kystjegerkommandoen på Trondenes i Harstad drept i Afghanistan. Bilen de satt i kjørte på en veibombe, og alle døde momentant.

En ung sambandssoldat hadde nettopp kommet hjem fra Afghanistan, hvor hun i flere situasjoner hadde en viktig rolle i koordineringen av hendelser og ansvar for kommunikasjonen til soldater som var i krigshandlinger.

Hun var vant til å være den som visste alt. Det ikke mange visste, var at hun var glad i en av de drepte soldatene. Hun havnet dermed under et ufattelig press under den tiden hendelsen pågikk, og tida umiddelbart deretter.

Tragisk, men varm beretning

– Helene Hilmarsens foredrag er en del av programmet under årets juksastevne. Vi anbefaler å få med deg den unge soldatens tragiske, men likevel varme og veldig personlige beretning, sier Norheim.

Har vært på Grytøy før

Helene Hilmarsen er i dag ansatt som troppssjef i luftvernbataljonen på Ørlandet. Hun ser frem til å holde sitt foredrag på Grytøy fredag.

– Jeg innrømmer at jeg er både spent og nervøs i og med at dette er første gang jeg holder foredraget for sivile. Men først og fremst gleder jeg meg til å komme tilbake til Grytøy. Jeg har vært der en gang før i forbindelse med en samling etter en minnestund ved Kystjegerkommandoen i forbindelse med tapet av de fire soldatene i Afghanistan, sier Hilmarsen.

Afghanistan: Her er Helene Hilmarsen i kontakt med lokalbefolkningen i Afghanistan. Foto: Privat Foto: privat