Slekta har ei lang historie på Trondenes. De er etterkommere av Hans Rafnung som kom fra Trondenes.

Sist søndag deltok 10., 11., 12. og 13. ledd i slekta. Det 13. leddet var Ella Sofie, som søndag ble døpt i Trondenes kirke.

Etter hvert ble navnet Ravn, slekta som per i dag er spredt over store deler av regionen vår og rundt i landet. Den delen av slekta som samles til dåp på søndag, er bosatt i Jørpeland i Rogaland, ifølge Randi Larsen Skjæveland, Ella Sofies bestemor.

Det er to grunner til at Trondenes kirke ble valgt. Den ene på grunn av ei flere hundre år gammel historie.

Oppreisning

Slik var det ikke. Og når mannen kom til kirka med ei reparert klokke, ble kirkens menn forlegne. De måtte gi mannen oppreisning, og det ble bestemt at Ravn-slekta skulle begraves i en krypt inne i kirka.

Fra 1938 og frem til 1950 ble det bestemt at de skulle flyttes ut, og i dag kan gravstenen med slektsnavnet Rafn sees på nordsida, like ved porten til den Russiske minnelunden.

Et postkort med en akvarell av Karl Erik Harr var i salg i 1994. På baksiden av det står det at Hovedbygningen på Røkenes Gård antas å være oppført omkring 1750 av Niels Rafn. Dermed er også Røkenes Gård en viktig del av slektshistorien.

Ringen sluttet

Gustav Larsen Skjæveland dro til Rusta leir på Bardufoss for å avtjene sin førstegangstjeneste. I denne perioden traff han Stine Eriksen fra Harstad, og idag har de datteren Ella Sofie sammen. De bor på Jørpeland i Rogaland, men ønsket å døpe datteren i Trondenes Kirke.

– Jeg har sagt ja til å bo på Jørpeland dersom Gustav ble med nordover for å døpe barna våre, forklarer Stine.

Reidun Svines Larsen, som er oldemor til Ella Sofie, sier hun har kjent til historien nesten hele sitt liv. Hun hadde imidlertid aldri trodd at hun skulle få oppleve Trondenes. Men nå er ringen sluttet.

hovedpersonen: Ella Sofie er nok ikke helt klar over at hun skaper historie for familien. Her sammen med mamma, Stine Eriksen. Foto: Bengt Simonsen
GRAVSTENEN: Den ene steinen som viser hvor den tidligere Rafn- ætta er gravlagt. Foto: Bengt Simonsen
KLOKKETÅRNET: Her ser vi de fire generasjonene foran klokketårnet der den reparerte klokka henger. Foto: Bengt Simonsen
DÅP: Ringen er sluttet, og Ella Sofie er døpt i Trondenes Kirke. Her sammen med sokneprest Odd Willy Johansen. Foto: Bengt Simonsen
Klokka: Her er klokka som skapte så mye bryderi for Niels Rafn, og som senere var grunnen til at han fikk oppreisning. Foto: Bengt Simonsen
TREPLAKETT: Denne henger i krypten til venstre for kordøra,og viser at slekten ble privilegert av kirka. Foto: Bengt Simonsen