Yehia Jabi kom til Norge i januar 2016. Først til Tromsø, deretter til Kvæfjord. Oppholdstillatelsen fikk han etter to måneder, og siden har han gått på Voksenopplæringen tre ganger i uken. Som en del av introduksjonsprogrammet for flyktninger, har han siden januar 2017 hatt praksisplass i Sparebank1 Nord-Norge to dager i uken.

Utfordringer

– I begynnelsen var det store utfordringer. Selv om jeg har bachelor i økonomi og fem års erfaring som bankansatt i hjemlandet mitt, var alt nytt. Banksystemet, tjenestene og ikke minst språket innen økonomi, sier han, og forteller videre at han prøvde å lære seg mest mulig på egen hånd før han begynte i praksisen.

Utviklende

– Jeg fant mye nyttig informasjon om bankens tjenester på nett. De første dagene var vanskelige, men etter hvert gikk ting lettere. Å sitte her og hjelpe kundene har vært veldig utviklende, og en fin måte å møte det norske folk på, sier han på imponerende godt norsk.

– Det er mye lettere å forstå språket enn å snakke korrekt selv, mener han.

Som en drøm

Førstkommende mandag begynner han i et tre måneders vikariat som bankvert i kundemottaket.

– Det er som en drøm. Jeg stortrives her. Kolleger og kunder har vært så hjelpsomme, og jeg har lært utrolig mye, sier han.

I februar neste år avslutter han introduksjonsprogrammet. For tiden er han bosatt i Kvæfjord, og på sikt ønsker han å studere videre i Norge.

– Planen er å ta en mastergrad i økonomi. Men akkurat nå er jobben første prioritet.

Vinn-vinn

Banksjef Mona Slåtto Olsen kan ikke annet enn rose den nyansatte.

– Yehia er en god tilvekst i banken. Han har lært seg norsk i tillegg til de digitale løsningene våre raskt. Derfor kunne vi trygt tilby ham et vikariat som bankvert, sier hun.

Det var Kvæfjord kommune som kom med forespørselen til banken, med hovedformål at han skulle få språktrening.

– Vårt utgangspunkt i banken har vært å bidra til at de som kommer hit blir integrert på en god måte. Da er språket viktig. Mange av flyktningene har dessuten høy utdanning fra hjemlandet. Vi synes det viktig å ta i bruk disse gode ressursene. Slik vi ser det, er ansettelsen av Yehia en vinn-vinn-situasjon for banken, og for ham, sier banksjefen.